Zdrava aktivnost

SEABIKES CROATIA Rekreativno pedaliranje jadranskim uvalama

Marta Ban

Pogodan za sportaše i rekreativce, za jutarnji trening i izletničke rute svih dobnih skupina, waterbike upotpunjuje turističku ponudu brojnih hotela, kampova, resorta i brodova



RIJEKA Premda još uvijek nismo počeli hodati površinom vode, ima već koja godina otkako su inovativni stručnjaci osmislili bicikl za vožnju po vodi i ta je neobična ideja danas jedan od uspješnijih trendova, zanimljiv sve većem broju rekreativaca i ljubitelja mora. Waterbike, u slobodnom prijevodu vodocikl, vodena je inačica mnogima omiljenog pretka bicikla koja mu u suštini posve nalikuje, osim što umjesto kotača ima dva pontona na napuhavanje čime se waterbike drži na površini vode.


Na ovogodišnjoj Fiumanki među izloženim zanimljivostima posjetitelji su mogli vidjeti najbolje od waterbikea – Seabikes Croatia modele kalifornijskog Schiller Bikea, jednog od vodećih proizvođača vodenih bicikala u svijetu, čiji predstavnici žele i ovdje na Jadranu popularizirati rekreativno pedaliranje morem. Imajući na umu nebrojene morske rute koje krije naša razvedena obala, više nego prikladnog prirodnog »terena« ovdje zasigurno ima.


Zdrava aktivnost


Da interesa od strane hotelijera, rekreativnih udruga i iznajmljivača u Hrvatskoj ima, potvrdila nam je Marija Strmotić, direktorica prodaje Seabikesa za Hrvatsku i Sloveniju. Riječ je o relativno mladom proizvodu koji je već afirmiran na većim stranim tržištima, a u idealnoj kombinaciji zdrave aktivnosti i posve novog iskustva, na jadranskom se području nalazi u prirodnom okruženju kojeg i domaći poduzetnici polako počinju prepoznavati. Pogodan za sportaše i rekreativce, za jutarnji trening i izletničku rutu svih dobnih skupina, waterbike upotpunjuje turističku ponudu brojnih hotela, kampova, resorta i brodova. Uz to je praktično dizajnirani sustav sastavljanja waterbikea vrlo jednostavan i mobilan pa tehnološke inovacije i popularnost na tržištu imaju svoju cijenu koja se kreće između četiri do pet tisuća eura po waterbikeu.




Zanimljiv primjer korištenja vodenih bicikala u rekreativne i turističke svrhe pronašli smo, primjerice, čak i na dalekom sjeveru, u Stockholmu, gdje turisti i lokalci u ljetnim mjesecima mogu biciklirati kanalima grada – uz tjelovježbu, izvrsnu zabavu i sigurnu vožnju. Naime, zbog same konstrukcije waterbikea, gotovo je nemoguće s njega pasti pa je prikladan za sve uzraste i sportske tipove. Sami Schiller Bikes modeli za kupce i iznajmljivače imaju potencijalno i veliku marketinšku vrijednost, naglasila je Strmotić, imajući u vidu četiri metra dugački ponton na koji se može postaviti poveća ploveća reklama.



Među studentima brodogradnje i strojarstva, waterbike je stara vijest i to je priča koja se njeguje još od devedesetih godina. Naime, od 1996. godine u kontinuitetu se održava International Waterbike Regatta – međunarodno natjecanje za studente brodogradnje i strojarstva koji u timovima samostalno projektiraju i izrađuju vlastite vodocikle kojima sudjeluju na regati. Riječki studenti Tehničkog fakulteta u sklopu Riteh Waterbike tima na regati sudjeluju od 1999. godine s prvim vodociklom »Esmeralda«, a nakon devetogodišnje pauze, nova postava studenata iznova pokreće tim koji od 2009. godine regularno sudjeluje na svim regatama vodocikala. Iza njih već su četiri izrađena vodocikla – »Zvida«, »Kajzer«, »Šijun« i ovogodišnja »Tramontana«, a kao najbolji rezultat izdvajaju 4. mjesto na regati u Beču 2016. godine. Ovogodišnja postava u pogonu ima dva vodocikla, »Šijun« i »Tramontanu«, a svoj su projekt članovi tima predstavili i na međunarodnoj konferenciji SNAME u Ateni, rekao je voditelj tima Darjan Majnarić, ističući kako studenti, uz pomoć mentora profesora Roka Dejhalle, nastavljaju s radom punom parom. Uz voditelja i mentora, na projektu Riteh Waterbike Teama trenutno radi dvanaest aktivnih studenata.



Biciklira i princeza


Vožnja vodenim biciklima u kratko je vrijeme postala omiljena aktivnost i brojnim poznatim ličnostima pa bicikliranje na vodi, premda još nema status sporta, svakako okuplja brojne sportaše i entuzijaste, čak i na natjecanjima i utrkama humanitarnog karaktera. Recentan i nadaleko zapažen primjer je nedavno održana druga po redu humanitarna utrka Riviera Water Bike Challange u Monaku u sklopu Fondacije princeze Charlene u kojoj je na modelima Schiller S1 sudjelovala sportska krema poput Nica Rosberga i Felipea Masse. Na utrci je sudjelovala i sama princeza, čiji je tim na kraju i pobijedio.


Bicikliranje po vodi ne prati samo kraljevska događanja, već se predstavljanja i promocija Seabikes waterbikeova održavaju i u našim krajevima, a neki od primjera za to su i riječka Fiumanka, Dani hrvatske male brodogradnje u Podstrani i Zrmanja Adventures festivall. S probnih se vožnji svi zainteresirani s oduševljenjem vraćaju, pohvalila nam se direktorica prodaje Seabikes Croatia pa je samo pitanje vremena kada će turisti Jadranom zapedalirati u većem broju i otkriti obalu s druge strane.