Antikorupcijski plan

SDP-ovci zaključili: Hrvatska mora povećati transparentnost rada javnih tijela

Damir Cupać

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić



RIJEKA – Član Predsjedništva SDP-a Nenad Livun upozorio je da je Hrvatska prema indeksu percepcije korupcije na 48. mjestu od 180 zemalja, a zabrinjavajuće je što je u godinu dana pala za tri mjesta.


– ITransparency International, koji provodi ovo istraživanje, opisao je prisutnost korupcije u Hrvatskoj: »U Hrvatskoj su prisutna netransparentna imenovanja i postupci donošenja odluka te nedovoljna spremnost za rješavanje korupcijskih afera.


Dodatno zabrinjava nedostatak strateških dokumenata, osobito u području odnosa prema medijima i civilnom društvu, kojima bi se vlast jasno odredila prema ključnim akterima koji prate političke procese.




Ako želi zaustaviti negativan trend i približiti se prosjeku Europske unije, Hrvatska mora povećati transparentnost rada javnih tijela i uložiti znatne napore da vrati povjerenje građana u njihov rad, izjavio je Livun. Podsjetio je da je SDP iznio antikorupcijski plan koji želi približiti javnosti.


– Objavili smo niz mjera za koje smatramo da se pod hitno moraju donijeti u Hrvatskoj kako bismo spriječili daljnji rast korupcije koja je rak-rana društva i jedan od glavnih razloga odlaska velikog broja mladih ljudi iz Hrvatske.


Da bi Hrvatska bila napredna, pravedna država, mora imati jake, nezavisne institucije nadzora, a posebno treba zaštititi i osnažiti Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa – ne smije se događati da političari, a pogotovo predsjednik Vlade traže izuzimanje predsjednice povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa iz donošenja odluka u pojedinim slučajevima.


Želimo strožu kontrolu javne nabave, kako se ne bi moglo dogoditi da tvrtka koju je jedan bivši župan, danas već bivši ministar angažirao da obavlja poslove za županiju, u isto vrijeme gradi njegovu obiteljsku kuću, naveo je Livun.


Dodao je da se smanjenje korupcije u javnoj nabavi može provesti postavljanjem osoba s integritetom koje rade na javnoj nabave, inzistiranjem na trasparentnosti, sudjelovanjem većeg boja dionika u procesima javne nabave te olakšavanjem pristupa ugovorima kojima se provodi javna nabava.


– Jednako tako, proračuni svih razina moraju biti javno dostupni i razumljivi – građani imaju pravo znati kako se troši njihov novac. Grad Bjelovar je prvi u Hrvatskoj uveo mogućnost online uvida u kontrolu trošenja novca građana Bjelovara od gradske vlasti. Sigurni smo da će u tom smjeru krenuti i načelnici i gradonačelnici u kojima je SDP na vlasti, uvjeren je Livun.


Na pitanje kada će Grad Rijeka uvesti bjelovarski model, odgovorio je potpredsjednik riječkoga SDP-a Vojko Braut, kazavši da je riječki proračun dostupan na četvrtoj razini.


»Što se tiče drugih modela kontrole trošenja novca građana, u ovom trenutku nemam tu informaciju, izjavio je Braut.