Poziv na izbore

SDP: Riječka mjesna samouprava najbolje organizirana u Hrvatskoj

Tihana Tomičić

Vojko Obersnel i Marko Filipović  / Snimio Sergej DRECHSLER

Vojko Obersnel i Marko Filipović / Snimio Sergej DRECHSLER

Naše projekte malih komunalnih akcija, kao i program lokalnog partnerstva koji se svodi na to da vijeća mjesnih odbora sama formuliraju proračune za svoje potrebe, a ukupno oko 12 milijuna kuna godišnje, dolazili su proučavati i kolege iz Varaždine, Pule, Osijeka, Šibenika, pa čak i Zagreba, kao i kolege iz Ljubljane, BiH, pa i Srbije, kazao je Obersnel



RIJEKA Predsjednik SDP-a Rijeke i član Predsjedništva SDP-a Rijeke Marko Filipović i Vojko Obersnel pozvali su Riječane da se odazovu na izbore za mjesnu samoupravu u nedjelju 2. prosinca, uz poruku da je Rijeka najuspješniji grad u organizaciji mjesne samouprave u Hrvatskoj.


– Naše projekte malih komunalnih akcija, kao i program lokalnog partnerstva koji se svodi na to da vijeća mjesnih odbora sama formuliraju proračune za svoje potrebe, a ukupno oko 12 milijuna kuna godišnje, dolazili su proučavati i kolege iz Varaždine, Pule, Osijeka, Šibenika, pa čak i Zagreba, kao i kolege iz Ljubljane, BiH, pa i Srbije, kazao je Obersnel.


Ističe da kao gradonačelnik mjesne odbore doživljava kao partnere, te da surađuje jednako dobro sa svima, pa tako i onim mjesnim odborima gdje su predsjednici članovi HDZ-a ili nezavisni vijećnici.




Obersnel kaže da se u više navrata razmatrala i ideja o osnivanju gradskih četvrti, koje bi bile između razine mjesnih odbora i gradske uprave, ali s obzirom da bi se to ticalo ljudi angažiranih u samim mjesnim odborima – odluka mora doći odozdo, od njih samih, kaže Obersnel. 


Marko Filipović iznosi niz zanimljivih podataka – primjerice, MO Sv. Nikola je toliko velik da bi, ako bi imao status općine, bio četvrta lokalna jedinica po veličini u PGŽ-u, iza Rijeke, Opatije i Crikvenice.


»Zato je itekako važno tko sudjeluje u vođenju mjesnih odbora«, istaknuo je Filipović, dodajući uz to kako je gustoća naseljenosti u Rijeci toliko velika da rad mjesnih odbora zahtjeva rješavanje cijelog niza dodatnih problema u odnosu na neke druge sredine u Hrvatskoj.