Drama u Viškovu

SDP-PGS-HSU oštro poručili: Odgovornost za Viškovo ne prestaje vikendom!

Portal Novilist.hr

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Žauhar i oporbu očekujemo na sjednici Vijeća, u vijećnici, gdje im je radno mjesto. Adresa je Saršoni 19, ako su zaboravili, zaključili su Denis Mladenić, Snježana Podobnik i Isak Jaganjac



VIŠKOVO Opstrukcija rada Općinskog vijeća, demokratske institucije u kojoj izabrani vijećnici raspravljaju, predlažu i odlučuju o upravljanju općinom, do sada je bila gotovo nepoznanica u Viškovu. Tek se jednom, 1997. godine, dogodila nemila epizoda da je neodazivanje vijećnika HDZ-ove koalicija na sjednice Vijeća dovelo do ponavljanja izbora za Općinsko vijeće Viškova. Dakle, preko dva desetljeća trebalo je da se ponovi situacija namjerne opstrukcije rada Općinskog vijeća, naglasili su na konferenciji za novinare predsjednik SDP-a Viškova, Denis Mladenić, predsjednica PGS-ovog ogranka Viškovo, Snježana Podobnik i Isak Jaganjac, predsjednik Kluba vijećnika SDP-PGS-HSU.


„Na kraju godine smo i poznato je da općinska vijeća, pa tako i naše Vijeće u Viškovu, moraju donijeti važne odluke za funkcioniranje naše općine u sljedećoj godini. Umjesto da sudjeluju u donošenju tih odluka i na taj način rade svoj posao, oporbeni vijećnici onemogućavaju rad Vijeća. Time nanose direktnu štetu našim sugrađanima u Viškovu. Paradoksalno je da je opstrukciju rada Vijeća predvodila upravo njegova predsjednica, Ksenija Žauhar, čije je primarna odgovornost da uredno vodi sjednice Vijeća“, istaknuo je Denis Mladenić.


Zabrinuti do kud će ići opstrukcija


Dodaje da su oporbeni vijećnici bojkotirali posljednju sjednicu Vijeća i njen nastavak i na taj način onemogućili pravovremeno donošenje odluka vezanih uz komunalnu naknadu, za što je rok bio 1. prosinca 2018. Vijećnici koalicije SDP-PGS-HSU zabrinuti su do kuda će ići opstrukcija rada Vijeća i na kakve su sve neodgovorne poteze spremni oporbeni vijećnici Viškova, kažu.




„Želimo vjerovati da će vijećnici oporbe predvođeni predsjednicom Vijeća poslušati poziv načelnice i vratiti se u vijećničke klupe. Njihov posao je sudjelovati u radu Vijeća i nadam se da će ga konačno početi raditi“ naglasila je Snježana Podobnik, predsjednica viškovskog PGS-a.


Vijećnici koalicije SDP-PGS-HSU smatraju da oporba svojim neradom onemogućava proces odlučivanja u formalnoj i demokratskoj proceduri. Oporbeno destruktivno blokiranje rada Vijeća dovodi u pitanje funkcioniranje i realizaciju poslova u osjetljivom resoru komunalnih poslova, misle.


„Ovo je doba godine u kojem smo preplavljeni zahtjevima za udovoljavanje stvarnih komunalnih problema naših mještana. Krajnje je neodgovorno u ovo najosjetljivije zimsko vrijeme, kada možemo očekivati snijeg, zaleđivanje i pojačanu potreba za raznim intervencijama na komunalnoj infrastrukturi, da oporba svojom destrukcijom ostavi naše sugrađane bez ikakve pomoći u tim problemima“ izjavio je Isak Jaganjac, predsjednik Kluba vijećnika SDP-PGS-HSU u Vijeću Viškova.


Nisu odbacili, već bili suzdržani


Napominju da oporbeni amandman o vrijednosti boda komunalne naknade vijećnici koalicije na vlasti nisu odbacili, već su bili suzdržani.


„Zbog neodgovornosti Predsjednice Vijeća Ksenije Žauhar nije donesena niti Odluka o komunalnoj naknadi. Postavljam pitanje zašto Predsjednica Vijeća nije izglasala Odluku o komunalnoj naknadi kada na nju nije imala nikakvu primjedbu niti amandman“ upitao se Denis Mladenić.


Predsjednik viškovskog SDP-a smatra da je Žauhar time onemogućila svoje kolege da podrže njen amandman jer nije bilo jasno na koju odluku bi se primjenjivao bod koji je ona predložila. Stoga uopće nije bilo jasno koliko bi mještani plaćali, niti koliko će sredstava od komunalne naknade biti u proračunu.


Kako je moguće da se Predsjednica vijeća nije „dosjetila“ sazvati međustranačko vijeće, koje inače rado saziva, a koje je moglo usuglasiti stavove na vrijeme, pita se Mladenić. Naime, tekst samih odluka, dodaje, bio je javno dostupan od 19. listopada kada je krenulo javno savjetovanje o ta dva dokumenta. 


Načelnica Sanja Udović svjesna je važnosti donošenja Odluke o komunalnoj naknadi i Odluke o vrijednosti boda komunalne naknade, naglašavaju vijećnici SDP-PGS-HSU-a.


Umjesto da dođu, bojkotiraju


– Udović je naime predložila donošenje ovih odluka po hitnom postupku i sazivanje nove sjednice za petak 30. studenog. Materijali za tu sjednicu bili su formalno identični jer su takvi materijali prošli javno savjetovanje te proceduralno nije bilo moguće u tako kratkom roku uz poziv poslati različite materijale. Međutim, sasvim je jasno iz odredbi Poslovnika Vijeća da su materijali mogli biti amandmanima izmijenjeni na samoj sjednici, što je bio i prijedlog načelnice Udović. Ksenija Žauhar se odlučila na opstrukciju rada Vijeća premda je njezina dužnost upravo red u radu tog tijela, ističu.


„Umjesto da dođu na sjednicu Vijeća, prihvate amandman ili ga sami predlože i izglasaju i tako obavljaju svoju dužnost, oporbeni vijećnici su odlučili bojkotirati rad Vijeća i na taj način „bojkotirati“ komunalne potrebe i probleme naših građana“ istaknula je Podobnik.


Razina neodgovornosti predsjednice Vijeća i oporbenih vijećnika tim je veća imajući u vidu da su odbili doći na sjednicu, obrazlažući to time da se „radi o vikendu“, dodaje Isak Jaganjac.


Odgovornost ne prestaje vikendom


„Za nas, vijećnike vladajuće koalicije SDP-PGS-HSU-a, kao niti za načelnicu Udović odgovornost za rad Vijeća i za upravljanje Viškovom ne prestaje vikendom“ ističe Jaganjac.


Oporbu poziva da krene raditi svoj posao, kako radnim danom, tako i vikendom, jer su ih mještani za to birali.


– Žalosno je gledati kako Žauhar i oporba na leđima građana pokušavaju sakupiti nekoliko jeftinih političkih poena. Neupitno je jasno je da su ovim postupcima predsjednica Žauhar i oporbeni vijećnici ugrozili funkcioniranje komunalnih službi Viškova. Pozivamo Žauhar da prestane s opstrukcijom svoje funkcije, sazove narednu sjednicu Vijeća. Žauhar i oporbu očekujemo na sjednici Vijeća, u vijećnici, gdje im je radno mjesto. Adresa je Saršoni 19, ako su zaboravili, zaključili su Denis Mladenić, Snježana Podobnik i Isak Jaganjac.