Primorsko-goranski SDP

SDP O PROVOKACIJAMA U RIJECI Šačica neofašista najbolja poruka predsjednici i svima na desnici

Tihana Tomičić

snimio Darko Jelinek

snimio Darko Jelinek

 SDP očekuje podršku svih stranaka za prijedlog zakona kojim se traži uvođenje višestranačkih biračkih odbora na predsjedničkim izborima, jer je to jedini način da se spriječe manipulacije i krađa glasova, poručio je Jovanović.



Primorsko-goranski SDP-ovi zastupnici Željko Jovanović i Saša Đujić oštro su osudili neofašistički incident kod Guvernerove palače, rekavši:


– Sramotan, bolestan i skandalozan čin šačice jada crnokošuljaških neofašista u Rijeci najbolja je poruka za sve s rigidne desnice, katotalibane i aktualnu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović koja svojim koketiranjem s marginalnim krajnje desnim tjednicima, ulizujući se toj desnici, relativizira ustaštvo i ustaškog poglavnika Pavelića koji je uz ustaški poklič “ZDS” Rijeku, Istru, Zadar i otoke prodao fašistima. Povijest je učiteljica života, s vremena na vrijeme nekima je, očito, potrebno ponoviti povijesne činjenice, umjesto što samo čitaju bajke, kazao je Jovanović.


Oni su uz to najavili SDP-ove saborske aktivnosti za predstojeću jesen, pa je tako Saša Đujić, govoreći o inicijativi SDP-a o povećanju neoporezivog dijela plaća, Vladi Andreja Plenkovića poručio:




– Umjesto da populistički smanjuju PDV s 25 na 24 posto, što neće postići nikakve efekte jer i sad vidimo da cijene ne padaju kod trgovaca, mi smo za to da se rasterete plaće, odnosno da se povećava neoporezivi dio plaća. No, HDZ-ova Vlada je vlada krupnog kapitala, oni rasterećuju samo plaće najbogatijih, dok ih plaće radnika, medicinskih sestara ili profesora ne zanimaju, rekao je Đujić. Po njemu, gospodarski pokazatelji idu u dobrom smjeru, no problem je mladih koji masovno odlaze, a koji imaju male plaće i od njih ne mogu živjeti u Hrvatskoj. On tvrdi da novaca u proračunu ima za sve, pa tako i za plaće u zdravstvu i školstvu, no da je novac krivo raspodjeljen.


Govoreći pak o setu antikorupcijskih zakona s kojima SDP kreće u jesensko zasjedanje u Saboru, Željko Jovanović ocijenio je da su korupcija, nepotizam i kriminal modus operandi HDZ-a, stranke koja nikada ne mijenja svoju ćud, ma tko god na njenom čelu bio. “Zbog njihovog rođačkog modela upravljanja, ljudi u sve većem broju odlaze iz Hrvatske, jer im se gadi takav model upravljanja, dok profitiraju isključivo članovi te stranke koja je, podsjetimo, optužena za korupciju skupa s bivšim premijerom i ratnim profiterom”, rekao je, te najavio SDP-ov zakon o ispitivanju porijekla imovine, strožu kontrolu javne nabave, transparentnost financiranja izborne kampanje, strožu kontrolu imovinskih kartica te oslobađanje Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa političkog pritiska.


– SDP očekuje podršku svih stranaka za prijedlog zakona kojim se traži uvođenje višestranačkih biračkih odbora na predsjedničkim izborima, jer je to jedini način da se spriječe manipulacije i krađa glasova, poručio je Jovanović.


Komentirao je i činjenicu da se oporbeni zahtjev za opozivom ministra zdravstva Milana Kujundžića našao na dnevnom redu tek za kraj listopada:


– Zdravstvo je na koljenima, a oni brane svog ministra. Mi im poručujemo da maknu Kujundžića i potom slobodno preuzmu naš plan za zdravstvo, nećemo imati ništa protiv, jer zdravstvo ne može imati stranačke boje, zaključio je Jovanović.