Lara Mlinarić

ŠAPTAČICA ZMIJAMA Upoznajte tinejdžericu iz Rijeke koja ima prilično neobične kućne ljubimce

Bojana Guberac

foto privatni album

foto privatni album

Životinja ne grize bez razloga tj. ako se ne osjeća ugroženom. Ista stvar vrijedi i za pse i mačke. Kad se boje, branit će se. Gmazovi su tipovi životinja koje je najbolje ostaviti na miru i ne ih previše uznemiravati, kaže buduća krotiteljica kobri



RIJEKA Čitavog života učena je da se zmija treba bojati. No, kada je imala 11 godina, danas 18-godišnja Riječanka Lara Mlinarić, naletjela je na zmiju dok je šetala prirodom. I tad se sve promijenilo. Bacila je kamen da bi ju otjerala, zmija je pobjegla, a Lara je shvatila da se zmija boji nje više nego ona nje. Od tada je počela istraživati njihov svijet. Jedna stvar je vodila drugoj. Danas se, kaže, trudi ljudima dokazati da postoji drukčije.


– Kad upoznajem nove ljude, to je prva stvar koju im kažem o sebi. Većem postotku ljudi teško je povjerovati, ili im je to šokantno, čudno, zanimljivo. Oni koji me poznaju već su se naviknuli ili se još privikavaju na mene i zmije. Naravno, uvijek će biti osoba koje se neće slagati s mojom odlukom i razlogom zašto se baš bavim ovakvo nečim i to je sasvim OK. Svatko ima pravo na mišljenje, kaže Lara.


Crna tarantula


U svojemu domu ima, za standarde mnogih, neobične ljubimce – od raznih vrsta tarantula, škorpiona i kojekakvih pauka do riba i papige. Njezin prvi ljubimac bila je, ni više ni manje nego crna tarantula.




– Uzbuđenje je bilo nestvarno kada sam napokon imala jednu egzotičnu životinju u svom domu, kao što sam uvijek htjela. Htjela sam svoju sreću podijeliti s nekim, a kako moji roditelji baš i nisu bili ludi za tarantulama, pričala sam s istomišljenicima na internetu. Tako sam i učila svaki dan, kaže ova neuobičajena djevojka koja na upit zar se zbilja ne boji tih »drugačijih« kućnih ljubimaca kaže – naravno da mi nije svejedno, pa pričamo o jednoj od najotrovnijih vrsta. No njoj se ne prilazi s takvim načinom razmišljanja. Najbolja stvar koju možete u tom trenutku napraviti je ostati miran i znati da životinja ne grize bez razloga tj. ako se ne osjeća ugroženom. Ista stvar vrijedi i za pse i mačke. Kad se boje, branit će se.


U planu serpentarij 


Odnos s egzotičnim životinjama za nju je stvar obostranog poštovanja.


– Gmazovi su tipovi životinja koje je najbolje ostaviti na miru i ne ih previše uznemiravati. Zmije, iguane, gušteri i ostale vrste nisu psi i mačke da vole privrženost i da su za igranje.


Na Tajland, gdje je već bila nekoliko puta, vraća se 4. travnja, a plan je da se s dečkom uputi u džunglu u potragu za svakojakim gmazovima. Po noći se, kaže, da pronaći i po 20 vrsta. Dečka je upoznala 2015. godine na društvenoj platformi »Kik« u grupnoj zajednici koja povezuje ljude s istim interesima.


– Počeli smo izmjenjivati poruke i video pozive svaki dan, satima. Prohodali smo početkom 2018. godine, a za nekoliko mjeseci je u planu da se preselim kod njega.


Ovaj nimalo običan život ovoj hrabroj djevojci zasad je samo hobi. No, voljela bi ga pretvoriti u stalan posao.


– Meni je za sada to još uvijek hobi, Chris je trener kobri i uči po lokalnim fakultetima, srednjim i osnovnim školama o ovakvim temama, mijenja perspektivu i mišljenje mnogih na svojoj društvenoj platformi koju prati preko 200.000 ljudi: instagram.com/chrisweeet, kaže Lara.


U budućnosti planiraju vlastiti serpentarij te rehabilitacijski centar koji se bavi spašavanjem divljih kobri. Sretno i njima, i njihovim zmijama.