Uspjeh riječkog transplantacijskog tima

S Kariba na Sušak po novi bubreg: Kako su tim riječkog KBC-a i pacijentica dobili utrku s vremenom

Barbara Čalušić

U postupku  transplantacije sudjeluju i nefrolozi, anesteziolozi i brojne druge struke / Snimio Damir ŠKOMRLJ

U postupku transplantacije sudjeluju i nefrolozi, anesteziolozi i brojne druge struke / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Informacija o bubregu podudarnom s pacijenticom pojavila se prošlog petka oko 23 sata, žena je odmah s Kariba krenula prema Rijeci, imala sreće s letovima, i u subotu već oko 22 bila na operaciji



RIJEKA U prošloj godini u Kliničkom bolničkom centru Rijeka obavljene su 32 transplantacije bubrega, a u razdoblju od 28. prosinca prošle godine pa do 5. siječnja napravljene su čak četiri transplantacije bubrega. Gust raspored transplantacija nije neuobičajen za riječki transplantacijski tim, no posljednja transplantacija u tom nizu, prošlog se petka pretvorila u pravu utrku s vremenom.


Osam tisuća km


Naime, u sklopu Eurotransplantove mreže pojavio se bubreg podudaran s mlađom ženom, kandidatkinjom za transplantaciju iz riječke bolnice koja organ čeka dvije i pol godine, no koja je prošlog petka od riječke bolnice bila udaljena osam tisuća kilometara – na Karibima.



U 2017. godini u riječkoj bolnici bilo je nešto manje transplantacija, a pad transplantacija zabilježen je u cijeloj zemlji. Sa sveukupno 32 transplantacije u prošloj godini, u odnosu na godinu ranije broj je porastao za 20 posto. – U pravilu godišnje uvijek obavimo između 30 i 40 transplantacija, iako je realni kadrovski i prostorni potencijal riječke bolnice zapravo između 50 i 60 transplantacija bubrega u godini, zaključuje doc. dr. Josip Španjol.




– Poziv moje majke stigao je prošli petak oko šest sati poslijepodne po tamošnjem vremenu. Po našem je to bilo nešto iza 11 sati navečer. Mama mi je samo rekla da će me nazvati doktor iz riječke bolnice i on me je ubrzo nazvao rekavši mi da se pojavio bubreg za mene. Kad sam rekla gdje sam, pitanje je naravno bilo koliko brzo bih mogla doći u Rijeku s Kariba, priča nam pacijentica čiji identitet, kao i identitet darivatelja organa, zbog jasnih pravila Eurotransplanta mora biti zaštićen.


Lani u KBC-u Rijeka obavljene 32 transplantacije bubrega / Snimio Damir ŠKOMRLJ


Lani u KBC-u Rijeka obavljene 32 transplantacije bubrega / Snimio Damir ŠKOMRLJ



Njezini su bubrezi kroz godine polako gubili funkciju zbog postinfektivnog glomerulonefritisa. Prvi simptomi su pojavili još 2011. godine te ih je donedavno držala pod kontrolom bez terapije da bi prije četiri mjeseca ipak završila na peritonejskoj dijalizi.


– Nakon razgovora s liječnikom, moj dečko je brzo otišao na internet i pronašao zadnji let s otoka na kojem smo boravili i zadnje mjesto u tom letu što znači da sam morala putovati sama. Kupili smo kartu, a od mjesta gdje smo smješteni do aerodroma treba barem sat vremena vožnje. Krenuli smo u 18 sati i 45 minuta, a zadnji let s otoka polijetao je u 20 sati i pet minuta. Putem smo zvali smo British Airways da nas pričekaju s letom, objašnjavajući o čemu je riječ, no rekli su nam da to nije moguće. Ipak, jurili smo kao ludi i na aerodrom smo uspjeli stići 19 sati i 45 minuta da bi tamo doznali da let kasni sat vremena. Uspjela sam uhvatiti let do Londona otkud sam let za Veneciju čekala još tri sata gdje me čekao naš obiteljski prijatelj koji me vozio dirketno za Rijeku. U Rijeku sam došla u sedam navečer u subotu, obavila tipizaciju tkiva i obradu na hitnom traktu te sam na operacijskom stolu bila oko deset sati navečer. Drugim riječima, u zadnji čas, točnije za 23 sata uspjela sam na vrijeme stići do Rijeke i do svog organa, kaže pacijentica dodajući kako se osjeća jako dobro te je izuzetno zahvalna timovima riječke bolnice na trudu i strpljenju koji su uložili kako bi ona dobila svoj organ.


Doc. dr. Josip Španjol / Snimio Silvano JEŽINA


Doc. dr. Josip Španjol / Snimio Silvano JEŽINA



Više od kirurgije


Doc. dr. Josip Španjol, predstojnik riječke Klinike za urologiju koja je prošle godine dobila diplomu Hrvatskog liječničkog zbora kao referentni centar Ministarstva zdravstva za transplantaciju bubrega, ističe kako i ovaj slučaj podsjeća da je transplantacija puno više od same kirurgije.


– U cijelom postupku sudjeluju i nefrolozi, anesteziolozi i brojne druge struke, kao i koordinatori za transplantacije na nivou bolnice, države, ali i Eurotransplanta. Kad se sve to posloži, naš je cilj transplantaciju obaviti u roku od 24 sat od eksplantacije organa. Krajnji rok za transplantaciju bubrega je 24 sata jer nakon toga taj organ više nije za presađivanje, objašnjava doc. dr. Španjol.