Presedan

S KRUZERA NA IZBORE Odbjegli Radetić bi opet vladao Jelenjem. Protukandidat kaže: ‘Ostat će bivši’

Damir Cupać

Foto Roni BRMALJ

Foto Roni BRMALJ

Ervin Radetić bit će kandidat za zamjenika na nezavisnoj listi njegove sestre Vande Radetić-Tomić. Poručio je da ne želi ništa komentirati i da će sve što treba reći njegova sestra. Ona pak kaže: "Mnogobrojni mještani su se meni, a još više mojem bratu obraćali proteklih nekoliko mjeseci i iskazali želju da se Nezavisna lista Ervina Radetića u nekom obliku pojavi i na ovim izborima"



Nemoguće je pronaći čovjeka u Dražicama koji bi prokomentirao sve ono što se događa uoči lokalnih izbora u Općini Jelenje, općini koja je ušla u hrvatsku političku povijest kao jedinica lokalne samouprave zbog toga što je ujesen prošle godine ostala bez izvršne vlasti i to na način da je najprije zamjenica načelnika dala ostavku zbog privatnih razloga, a netom nakon nje i načelnik Ervin Radetić koji je u svibnju 2013. godine s nezavisnom listom pobijedio.


– Dobar dan, radimo priču o Općini Jelenje uoči lokalnih izbora, ponavljali smo svakom mještaninu kojega smo sreli na trgu u Dražicama, ali odgovora nije bilo, naišli smo na ignoriranje i odmahivanje rukom. Jednostavno, građani u Općini Jelenje nisu zainteresirani za javno izražavanje stavova kada su lokalni izbori u pitanju. Predstavnici političkih stranaka s kojima smo razgovarali mišljenja su da je razlog tome strah zbog toga što je riječ o malom mjestu na Grobnišćini gdje svatko svakoga zna pa se ne žele zamjerati, a naročito nakon iskustva s vođenjem Općine na način kako je to radio Ervin Radetić. Ukratko, njihova je ocjena da je Radetićev model političkog ponašanja bio šerifovski. Drugi razlog za neizjašnjavanje je nezainteresiranost za lokalnu politiku jer su se građanima, kao što to netko reče, zgadili i crveni, i crni, i plavi i zeleni i vragovi svih političkih boja.


No, uspjeli smo anonimno dobiti dvije ocjene. Jedna je glasila: Kako mislite ča mislimo o lokalnim izborima, ne mislimo niš, niš ni bilo do sada, niš neće ni bit. Druga je glasila: Baš me briga i za državni i za lokalnu politiku, baš me briga za rezultate izbora. No, izbori u Općini Jelenje održat će se 21. svibnja 2017. godine, ma koliko mještani bili apatični. I netko će biti izabran za načelnika, netko će biti izabran u općinsko vijeće. Ti ljudi upravljat će s oko 13 milijuna kuna i mještanima ne bi trebalo biti svejedno tko će biti izabran. Ipak je riječ o njihovu novcu.


Bez komentara




Što se tiče izbornog rezultata, svakako će biti najzanimljivije kako će proći nezavisna lista Vande Radetić-Tomić čiji je zamjenik brat Ervin, bivši načelnik koji je ujesen dao ostavku i otišao ploviti na kruzer.


Povratak Ervina Radetića na političku scenu Jelenja / Foto Sergej DRECHSLER


Povratak Ervina Radetića na političku scenu Jelenja / Foto Sergej DRECHSLER



– Mislim da treba dovršiti projekte koje je osmislila i započela općinska vlast na čelu s Ervinom Radetićem. Odlučila sam se i zbog mnogobrojnih izraza potpore naših mještana koji su se meni, a još više mojem bratu obraćali proteklih nekoliko mjeseci i iskazali želju da se Nezavisna lista Ervina Radetića u nekom obliku pojavi i na ovim izborima, navodi Radetić-Tomić, koja je potvrdila da će joj brat Ervin biti kandidat za zamjenika. Inače, nazvali smo i njega, ali on je poručio da ne želi ništa komentirati i da će sve što treba reći njegova sestra.


Ona je izrazila zadovoljstvo zbog toga što, kako je rekla, u našoj općini na ovim izborima sudjeluje šest ili čak sedam različitih opcija.


– Smatram da je to jako važno za demokratizaciju političkih procesa, a biračima daje istinsku mogućnost izbora. Kao i svi sudionici izborne utrke, i mi očekujemo dobar izborni rezultat, a to znači pobjedu u utrci za općinskoga načelnika i zamjenika te osvajanje najvećeg broja mandata u Općinskome vijeću, optimistična je Radetić-Tomić.


Ona je naglasila da je apsolutni prioritet obnova i dogradnja školske zgrade u Dražicama.


– Idejni projekt za to već postoji, dobivena je i suglasnost mjerodavnoga ministarstva, a u projekt se uključila i Županija s kojom je dogovoren i model sufinanciranja. Gotovi su i projekti za izgradnju hospicija i rekonstrukciju ambulante, čekaju se građevinske dozvole. Čeka nas i izgradnja reciklažnoga dvorišta, a novi saziv Općinskoga vijeća odlučivat će o još jednom kapitalnom projektu – ulasku Općine Jelenje u projekt izgradnje vodno-komunalnih građevina na području aglomeracije Rijeka, koja obuhvaća i našu općinu. Cilj nam je nastaviti s dodjelom općinskih stipendija za izvrsnost, ali i onih za socijalno ugrožene učenike i studente. Nastavit ćemo i s nabavom besplatnih udžbenika za sve naše osnovnoškolce. Moramo dovršiti i projekt katastarske izmjere, riješiti pitanje proširenja mjesnoga groblja, s mjerodavnim ministarstvima dogovoriti sanaciju divljega odlagališta u Dubini…, nabrojala je Radetić-Tomić.


Vanda Radetić-Tomić uvjerena da to što joj je brat Ervin zamjenik nije otegotna okolnost za dobijanje povjerenja birača / Foto S. DRECHSLER


Vanda Radetić-Tomić uvjerena da to što joj je brat Ervin zamjenik nije otegotna okolnost za dobijanje povjerenja birača / Foto S. DRECHSLER



Ona je uvjerena da to što joj je brat Ervin zamjenik nije otegotna okolnost za dobijanje povjerenja birača.


– Hoće. Ne mislim da će mi to smanjiti potporu birača. Baš suprotno. Uvjerena sam da moj brat i danas ima potporu velikog broja mještana koji cijene sve ono što je učinio u prošlom mandatu i razumiju zašto je podnio ostavku, poručila je Radetić-Tomić.


Mladost i iskustvo


Iako se očekivalo da bi ovaj put SDP i PGS u Općini Jelenje mogli na izbore za zajedničkim kandidatom i listom, kada je već takva suradnja dogovorena u Rijeci, to se ipak nije dogodilo. PGS izlazi na izbore samostalno, a kandidat za načelnika je Robert Marčelja.


– Nova snaga Jelenja predstavlja spoj mladosti i iskustva, odnosno ljude koji svojim idejama vuku naprijed kako bi našoj zajednici bilo bolje. Vjerujem u pobjedu zato što se rad, marljivost i transparentnost cijeni, a javnosti smo predstavili kompletan program razvoja Općine Jelenje. Sve ono što namjeravamo napraviti kroz iduće mandatno razdoblje nalazi se upravo u brošuri Nova snaga Jelenja. Svi projekti PGS-a Jelenje dotiču se naših mještana i napredak Općine Jelenje je zagarantiran na svim razinama. Glasajući za mene kao načelnika i moje suradnike u Općinskom vijeću mještani dobivaju sigurnost i garanciju da će četverogodišnji mandat biti razdoblje prosperiteta i napretka i jamčim da neću ostaviti našu općinu obezglavljenu kao što se desilo u proteklom mandatu, naveo je Marčelja.


Dodao je da su bili u kontaktu s vodstvom SDP-a Jelenje, pred gotovo godinu dana.


– I dali smo im do znanja da na izbore idemo sa svojim kandidatom, međutim, SDP Jelenje se s time nije složio i nije podržao moju kandidaturu. Mišljenja sam da je onda najpoštenije, pred naše birače izaći samostalno i odmjeriti snage.


Kao budući načelnik najviše energije ću uložiti u stvaranje uvjeta za kvalitetniji razvoj gospodarstva u Općini Jelenje.


– Neprestano ću biti u kontaktu s postojećim gospodarstvenicima i dati sve od sebe da novi investitori dođu u našu Općinu. Pokretač razvoja bit će naše poduzetničke zone u Dražicama i Podhumu. Komunalni radovi i daljnja izgradnja Općine Jelenje zacrtani su kao najvažnija karika u lancu svih naših razmišljanja. Namjeravamo urediti šetnicu kod Izvora Rječine i planiramo proširiti kapacitet jelenskog groblja. Zatim planiramo urediti Kovačiju. Najvažniji projekti za Podkilavac vezani su uz izgradnju trga Dejana Ljubasa i butige. Naša je zdravstvena ustanova u Dražicama u vrlo lošem stanju, stoga želimo što prije započeti sanaciju. Postojeća dječja igrališta želimo obnoviti i učiniti ljepšim mjestom za igru i zabavu naših mladih sumještana. Želimo riješiti problem bujičnih potoka koji otežavaju život naših mještana. Osim gospodarskih i infrastrukturnih planova, važan aspekt našeg rada bit će usmjeren i na svakodnevicu u Općini Jelenje. Ciljana su skupina brojne civilne udruge koje djeluju na području Općine Jelenje. Kroz minulo razdoblje njihov se glas nije čuo u onolikoj mjeri u kakvoj bismo ga mi željeli čuti. Upravo zato ćemo vrata naše administracije otvoriti njima, kako bi otvoreno sudjelovali u kreaciji našeg zajedničkog života, uvjeren je Marčelja.


Bivši ostaje bivši


On ne strahuje od ponovnog izbornog uspjeha sestre i brata Radetić.


– Bivši načelnik ostat će bivši. Naši mještani su ostali šokirani načinom na koji način se obnašala vlast, a još više njihovim bježanjem i napuštanjem čelnih mjesta u našoj općini. Smatram da je Nezavisna lista Radetić propao projekt iz više razloga. Podcjenjivali, napadali i tukli su naše mještane te pokrenuli niz sudskih postupaka protiv udruga i mještana s područja naše Općine. Većina njih je sada odbačena, što znači da su ti postupci bili neosnovani i da je to bio hir bivšeg načelnika Ervina Radetića. Izolirali su Općinu Jelenje od svih bitnijih institucija. Proračun Općine Jelenje pao je u njihovom mandatu gotovo za sedam milijuna kuna. Niti jedan projekt u njegovom mandatu nije zgotovljen, sve se radilo kampanjski, pritom ne birajući sredstva, niti promišljajući što će biti u budućnosti. Brat i sestra cijelo vrijeme usko surađuju, i isplaćuju si proračunska sredstva, pritom ne poštujući zakon. Zbog toga je Povjerenstvo za sukob interesa kaznilo Ervina Radetića, a prema svemu sudeći Vanda Radetić-Tomić morat će vratiti isplaćena sredstva za uređenje Jelenskih novina u proračun Općine Jelenje. Što se tiče nezavisne liste zaključujem na način kako bi naši stari rekli: »Jedan put se more poć z materun spat, a dva put nikako«, zaključio je Marčelja.


Homo Delat Zajedno!


U prošlom mandatu nezavisnoj listi Ervina Radetića podršku je dao HDZ. Kandidatkinja te stranke za načelnicu Ana Marija Vujić to ne vidi kao problem i očekuje solidan izborni rezultat.


– Mještani su željni pozitivnih promjena, i smatram da će u našoj osobnosti, nas kao kandidata, prepoznati tu mogućnost. A to što smo kandidati HDZ-a, još jasnije ocrtava kakav nam je svjetonazor. Prioritet nam je uređenje škole. Osim što školi nedostaje adekvatna sportska dvorana. Nezavisna lista Ervina Radetića i HDZ su obnovili projekt dogradnje škole u Dražicama, naglasila je Vujić.


Kao drugi prioritet ona navodi otvaranje ceste Lopača-Drenova.



– Zbog velikog klizišta već godinama nije u funkciji cesta Lopača – Grohovo koja je od velike važnosti ne samo za stanovnike doline Rječine, već cijele Grobinštine, ali i samog grada. HDZ predlaže da se cesta izgradi pravcem od Lopače prema Gornjoj Drenovi korištenjem trase dijela stare ceste. Treći projekt na kojemu ćemo inzistirati je sanacija Dubine. Dubina je još jedan potencijal Općine – za razvoj sportsko-rekreacijskih sadržaja. Naš program obuhvaća još puno važnih projekata, kao što su hospicij, ambulanta, starački dom, neriješene granice Podhuma, čvorište Soboli i drugo, nabrojala je Vujić.


Što se tiče političke krize u Općini Jelenje u drugom dijelu prošle godine, Vujić ocjenjuje da su u demokraciji sve opcije su moguće.


– Zato iskoristimo mogućnost koju pruža demokracija: izađimo svi na izbore, i pokažimo da smo nešto naučili iz proteklih događaja. Naša Općina i njeni stanovnici zavrjeđuju da se o njima govori u pozitivnom kontekstu i s ponosom. I zato, slogan naše kampanje poziva: Homo Delat Zajedno! A želimo da riječ »zajedno« pozove na zajedništvo, a u našem dijalektu znači i odmah, isti čas. Pa, Homo Delat Zajedno, zaključila je Vujić.


Razvoj i stabilnost


Luka Zaharija kandidat je koalicije SDP-ARS-HNS-HSS za načelnika Općine Jelenje. Za sebe kaže da se politikom bavi od 18 godine kada se učlanio u SDP, a odradio je dva vijećnička mandata u Općini Jelenje.


– Na ove izbore izlazimo s koalicijskim partnerima zbog toga što Općini Jelenje treba politička stabilnost i odgovornost. Treba nam razvoj koji prati potrebe zajednice i vodi brigu o svakom mještaninu. Okupili smo tim ozbiljnih ljudi koji imaju međusobno povjerenje i zajednički interes u brizi za mještane i razvoju Jelenja. Trebalo nam je vremena dok smo sve ispregovarali i pripremili sporazum, ali riječ je o najkvalitetnijoj, najiskusnijoj i najozbiljnijoj političkoj opciji. Strateški su nam ciljevi ulazak u urbanu aglomeraciju Rijeka te suradnja s Primorsko-goranskom županijom. Što se tiče kapitalnih projekata, oni su nadogradnja i obnova osnovne škole sa sportskom dvoranom, multimedijalni centar za mlade, ali i infrastrukturni projekti vodovoda, kanalizacije i optičke mreže, rekao je Zaharija.


Budući da je bivši načelnik imao puno problema u komunikaciji, da se izrazimo eufemizmom, s udrugama civilnog društva i sportskim udrugama, Zaharija naglašava da ih Općina mora financirati jer rade na dobrobit lokalne zajednice i mještana.


– Ne valja sustav gdje se jednima uzima i drugima daje ako su pobornici određenih stranaka ili nečijih interesa. Inzistirat ćemo na što hitnijem ulasku u urbanu aglomeraciju Rijeka jer nam to daje dodatnu mogućnost financiranja kapitalnih projekata, uvjeren je Zaharija.