Doček

Rokerski bučno dočekajmo Novu: Sve što trebate znati o večerašnjoj silvestarskoj noći na Korzu

Edi Prodan

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

 Apsolutno riječka rock energija, lijepo vrijeme i bogata ponuda na »backstageu za publiku«, na štandovima Trga Riječke rezolucije najbolji je odgovor na pitanje gdje dočekati 2019. – k tome, Obersnel ća imati i punoljetnu čestitarsku ulogu



RIJEKA Današnji dan, Silvestrovo 2018. godine, bit će jedan od najugodnijih ove zime. Suh, s najvišom dnevnom temperaturom od 11 stupnjeva Celzijevih, koja se ni tijekom noći neće spuštati ispod 5° C. Stoga, »tko je lud da sjedi kući«, tim više što je, kako to dobra tradicija i nalaže, u organizaciji Grada Rijeke pripremljen bogato i zanimljivo strukturirani program novogodišnjeg dočeka na Korzu.


Pozicija je standardna, pozornica je smještena pored Kraša i Trga Republike Hrvatske, a Riječane i njihove goste zabavljat će četiri zanimljiva, žanrovski raznolika izvođača. I koliko god dio Riječana negodovao zbog izostanka nekog trenutno »velikog« imena glazbene scene, dobre zabave sasvim sigurno neće nedostajati. Složen je naime rockerski koncept, kakav i priliči Rijeci, u kojem će kao središnja točka večeri nastupiti – Fit.


Riječki zvuk 


No, prvi će na stage u 22 sata riječki band Nord za koji glazbeni kritičari, pa tako i naš kolega Marinko Krmpotić, kažu kako svira čvrsti, ali melodični rock blizak metalu. Savršeno za podizanje temperature, do – Fita, središnjeg banda novogodišnjeg dočeka na Korzu. A Fit je grupa za koju bez krzmanja možemo ustvrditi kako ide u red onih koji su itekako utjecali na formiranje uvaženog pojma – »riječki zvuk«. I dok je Nordu namijenjeno 45 minuta, Fit će svirati skoro sat i pol, točnije s njima ćemo ući u novu, 2019. godinu. U ponoć kreće vatromet što će se ispaliti s krova Robne kuće Ri, nakon čega na pozornicu dolazi i mikrofon u ruke uzima gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.




On će pak na taj način ući i u čestitarsku punoljetnost. S obzirom da je prvi put svojim sugrađankama i sugrađanima kao gradonačelnik čestitao novu 2001. godinu, a svirali su tada Parni valjak i En Face, ovo mu je 18. novogodišnja noć na – istom mjestu. Odabirom Fita se očigledno želi sugerirati kako je i nakon dva desetljeća na čelnoj poziciji Grada ostao – fit


Whiteheads 


Kad se pak odradi čestitarski dio noći, na scenu istrčavaju još jedne riječke legende – Whiteheads. Njih pak možemo nazvati svojevrsnom povijesnom supergrupom. Dijelom zbog dobi njihovih članova od kojih su neki na glazbenoj sceni aktivni dulje od četiri desetljeća, dijelom i zbog toga što bez ikakvih kompleksa »praše« najznačajnije standarde r’n’r glazbe. Nema naprosto šanse da njihove obrade pjesama koje su postavile vječni standard rock scene ne pokrenu na ples staro i mlado. Za kraj, sve tamo do 2,30 sati još jedan Vojko, ovog puta popularni splitski reper Andrija Vujević, umjetničkog imena Vojko V.


Dva dočeka na Trsatu


Doček će se organizirati i u brojnim riječkim restoranima i kafićima, ali i na – Trsatu. Štoviše, gore su čak dva dočeka, u 10 sati onaj za najmlađe s interaktivnom predstavom »Klaunovska posla Rudija i Karmelina«, ali i s Magic showom sjajnog iluzionista Andreja Škedela s kojim će najmlađi odbrojavati sekunde do podna. Nakon toga dolaze solisti Kreativno-edukativnog centra Glazbeni vrtuljak: Carlo Božić, Leda Turato i Roberta Rezg Brown te Dominik Rubeša. Za klasični večernji doček zadužen je DJ-a Šoša, kako mnogi tvrde – hrvatski kralj lounge glazbe.


»R’n’R je kriv za sve – Fit«


Oni koji to već nisu proteklih godina, kao pripremu za večerašji doček Nove godine svakako neka pogledaju vrlo zanimljivi dokumentarac Sanjina Stanića i Deana Lalića iz 2010. godine »R’n’R je kriv za sve – FIT« 


Backstage – Trg Riječke rezolucije 


Ono što je ove godine također jako dobar dodatni razlog da se baš na Korzu dočeka 2019. godinu je činjenica da se na susjednom Trgu Riječke rezolucije nalazi sjajno prilagođena ponuda »street food« hrane i adekvatnog pića tako da je doček Nove dobio svoj puni smisao. Na neki način za Trg rezolucije je – backstage za publiku.