Tri projekta

Roditelji, veselite se! Priprema se gradnja novog vrtića na Rastočinama, a uredit će se i Galeb i Grdelin

Ingrid Šestan Kučić

Vrtić će imati 9 odgojnih skupina, tri jasličke i šest vrtićkih. Objekt će biti na dvije etaže ukupne površine 2.866 četvornih metara, s višenamjenskom dvoranom, garažom te igralištima i terasama ...



RIJEKA Ministarstva demografije, obitelji, socijalne politike i mladih Gradu Rijeci dodijelilo je 119 tisuća kuna koji su namijenjeni realiziaciji tri vrtićka projekta. Riječ je o izgradnji novog vrtića na Rastočinama, te uređenju okoliša vrtića Galeb i Gardelin. Najveći dio tih sredstava, 60 tisuća kuna, utrošit će se za budući vrtić na Rastočinama. Međutim, u Gradu napominju da je ukupna procijenjena vrijednost izrade projekta novog vrtića na Rastočinama te vanjskih uređenja u vrtićima Galeb i Gardelin iznosi 720 tisuća kuna od čega će 16,5 posto biti financirano odobrenim sredstvima Ministarstva, a preostalih 83,5 posto ili 601 tisuća kuna izdvojit će se iz proračuna Grada Rijeke.


Terminski plan


Za izradu projektne dokumentacije vrtića na Rastočinama u postupku nabave odabrana je tvrtka Dimidium projekt d.o.o. iz Nijemaca. U Odjelu za urbanizam Grada Rijeke ističu da je idejno rješenje novog vrtića izrađeno, a u tijeku je razrada glavnog projekta.



– Prema terminskom planu glavni projekt bi trebao biti okončan do kraja listopada, a građevinska dozvola ishođena do početka veljače sljedeće godine. Vrtić će imati devet odgojnih skupina: tri jasličke i šest vrtićkih, ukupnog kapaciteta 168 djece, najavljuju u Odjelu. Objekt će biti organiziran je na dvije etaže ukupne površine 2.866 četvornih metara, a od pratećih prostorija projektirani su uredski prostori za voditelja ustanove, za članove stručnog tima i za odgajatelje te prostorije tehničkog dijela vrtića s priručnom kuhinjom i pomoćnim sadržajima. Vrtić će imati i višenamjensku dvoranu od 180 četvornih metara, garažu s 27 parkirnih mjesta te vanjska igrališta i terase, odvojeno za jasličku i vrtićku djecu. Nova lokacija vrtića na Rastočinama bit će južna strana Ulice Petra Kobeka, a njime će se zadovoljiti potrebe za smještaj u vrtić za djecu Rastočina i Rastočinama gravitirajućeg područja.

Galeb i Gardelin




Preostali dio dobivenih sredstava raspodijelit će se tako da vrtiću Galeb, koji pohađa, 151 dijete u 8 odgojnih skupina, pripadne 30 tisuća kuna. Realizacijom planiranog uređenja dijela okoliša značajno će se poboljšati uvjeti boravka i sigurnost djece u vrtiću, kao i sigurnost same građevine, a radovima je planirano povećati ogradni zid i postaviti zaštitnu ogradu radi sprečavanja nekontroliranog ulaska u okoliš vrtića i posljedično oštećenja zgrade i druge opreme. Predviđena je i gradnja niskih zidova te parkovnih rubnjaka kako bi se spriječila zatrpavanja prilaznih putova sve do samog ulaza u zgradu. Na ove prilazne puteve se sada nakuplja kamenje i zemlja kao posljedica bujičnih nanosa, a predviđenim radovima to će se spriječiti te će se ujedno sačuvati prirodni okoliš od erozije.



Pripremanje izgradnje novog vrtića, kao i uređenje okoliša dva objekta, tek su dio radova koji se na zgradama Dječjeg vrtića Rijeka odvijaju, jer trenutno su u tijeku radovi energetske obnove četiri objekta »teški« 12,5 milijuna kuna. Riječ je o vrtićima Kvarner, Podmurvice, Potok i Veseljko. Radovi na energetskoj obnovi tih objekata započeli su već na proljeće, a u većini slučajeva ugovoreni rok izvođenja je 180 dana. Jedina je iznimka vrtić Potok gdje taj rok iznosi 210 dana. Tijekom ljetnih mjeseci i u niz drugih vrtića uselili su građevinski radnici, a riječ je o radovima investicijskog i tekućeg održavanja za koje je osigurana 531 tisuća kuna. Tim se sredstvima u vrtiću Krijesnica sanira strop, u vrtiću Pehlin sanira se sanitarni čvor, a uz vrtiće Gardelin i Galeb uređuje se i okoliš objekta Mirta. Popravci se obavljaju i u vrtićima Maestral, Krnjevo, Veseljko, Drenova, Mavrica i  Galeb.



Preostalih 29 tisuća kuna utrošit će se na uređenje dječjeg igrališta za djecu jasličke dobi vrtića Gardelin. Riječ je o vrtiću koji broji 82 djece u tri vrtićke i jednu jasličku odgojnu skupinu, a u ovoj godini planirano je uređenje dječjeg igrališta za djecu jasličke dobi čime će im se znatno poboljšati uvjeti smještaja. Naime, vrtić Gardelin trenutno nema jasličko igralište pa djeca tog uzrasta često borave u zatvorenom prostoru, a predviđeni radovi obuhvaćaju iskop dijela terena, regulaciju oborinskih voda, gradnju niskih zidova i ograda te postavu antistres podloga.