Jedinstven projekt digitalizacije

Roditelji ne žele čekati državu pa sami krenuli u nabavu pametnih ploča za školu

Ingrid Šestan Kučić

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Akcija je zamišljena na način da roditelji za svako dijete uplate po sto kuna, ali i da istovremeno motiviraju tvrtke u kojima rade da se uključe u akciju, a u planu je i crowdfunding kampanja



RIJEKA Upisati dijete u školu gdje ga čeka doslovno sve, od najobičnije olovke i ravnala pa do suvremenih tehnologija poput iPada desecima tisuća roditelja hrvatskih osnovaca zvuči kao utopija, međutim hrvatski sportski novinar Slobodan Mufić svojom objavom na društvenim mrežama tim je roditeljima otvorio oči objasnivši im s kojom lakoćom funkcionira švedski obrazovni sustav.


Sve o čemu će njegova kći u novoj školi morati brinuti je da je baterija na iPadu puna, a njeni roditelji neće morati brinuti čak ni o vožnji na dopunsku nastavu iz materinjeg jezika, koja se odvija u drugom dijelu grada, jer novu učenicu švedske škole vozit će taksi koji će joj škola osigurati. Taj će je taksi voziti i kući, a ne snađe li se najbolje sa švedskim jezikom imat će osiguranu i dodatnu nastavu.


Obitelj ne mora brinuti za udžbenike i školski pribor, već samo za bateriju iPada koji zadužuju učenici u švedskim školama. Također, švedskim školarcima osigurani su doručak i ručak i to u obliku dva menija, mesnog i vegetarijanskog, a sve to na račun tamošnjih poreznih obveznika.


Hrvatska stvarnost




To je švedska stvarnost koja u Hrvatskoj zvuči totalno nestvarno, jer u Hrvatskoj se oprema za školarca kupuje na rate, vade se zadnje kune iz novčanika za školske udžbenike, a o zaduživanju iPada u školi nitko nikada nije čuo. Štoviše, Hrvatska je stvarnost takva da su se roditelji počeli organizirati i sami prikupljaju novac kako bi školu koju im pohađaju djeca uveli u 21. stoljeće.


Prvi su to u Rijeci učinili roditelji OŠ »Fran Franković«.


Uzevši stvar u svoje ruke pokrenuli su kampanju za digitalizaciju drenovske škole, jer kako pojašnjava majka petašice te škole, Jasna Baraba, budu li čekali nacionalni projekt »e-Škole« sadašnje generacije učenika napustit će osnovnoškolsko obrazovanje a da pametnu ploču nikada nisu vidjele.


– Osnovna škola Fran Franković prijavljena je za projekt »e-Škole« međutim u drugoj fazi projekta koja će trajati od 2019. do 2023. godine predviđa se opremanje 700 škola. U Hrvatskoj je više od dvije tisuće osnovnih škola i nitko ne može garantirati da će se na popisu za opremanje naći drenovska škola. Pored toga dobije li moje dijete pametnu ploču neko drugo neće. Stoga smo odlučili ne čekati nego pokrenuti kampanju, upozorava Baraba.


Zastarjeli alati


Dodajući kako su se roditelji odlučili aktivirati i prikupiti sredstva za opremanje 14 učionica pametnim pločama Baraba kaže kako zelena ploča i kreda današnjim generacijama koje su okružene tabletima i pametnim telefonima nikako ne može biti dovoljna pri motivaciji učenika za učenje.


– Moramo priznati da su alati za podučavanje u školama zastarjeli. Žalimo se da su učenici demotivirani, a ne pružamo im poticaj. Ako pametna ploča samo jednog učenika zainteresira za neki predmet naša će kampanja biti uspješna. Smatramo da hrvatski obrazovni sustav ima vrhunske profesore i učitelje, ali alati pomoću kojih to znanje trebaju prenositi na učenike nisu u skladu s vremenom u kojem živimo.


Stoga se ova naša akcija može shvatiti i kao ulaganje u budućnost, jer će za četiri do osam godina današnja djeca izaći iz srednje škole i možda se zaposliti baš u tvrtki koja je donirala novac. Stoga molimo sve da podržite ovu akciju, makar i simboličnim iznosom, jer i najmanji iznos nam pomaže da budemo stepenicu bliže ostvarenju našeg cilja, kaže Baraba.


Akcija je zamišljena na način, dodaje, da roditelji za svako dijete uplate po sto kuna, ali i da istovremeno motiviraju tvrtke u kojima rade da se uključe u akciju, a u planu je i organizacija crowdfunding kampanje.


– Drenovska škola ima šestotinjak učenika i ukoliko se svi njihovi roditelji angažiraju i u svojim tvrtkama akcija će uspjeti. Plan je da akcija traje do 31. listopada, a krenula je prije nekoliko dana i do sada smo prikupili 12.800 kuna, što nije malo, ističe Baraba.


Na kraju akcije, zajključuje, bit će objavljena lista svih donatora, a kampanju će se uključiti i učenici izradom zahvalnica.


Uplata donacija


Svi koji žele pomoći roditeljima OŠ Fran Franković mogu se obratiti školi ili uplatiti donaciju na broj računa: OŠ Fran Franković, Ivana Žorža 17A, 51000 Rijeka, IBAN:HR3924020061100110373, model: 00, poziv na broj: 09-2017, opis plaćanja: donacija za pametne ploče.