Rekonstrukcija Brajdice

Rivom i Zajčevom počeli prometovati vlakovi: ‘Samo da ne bude pretrčavanja ceste’

Biljana Savić

Foto Helena Fogas

Foto Helena Fogas

Riječanima je to skoro pa uobičajen, iako privremen prizor, ali razdoblje od dvije godine sve manje se može svesti na pojam privremenoga



RIJEKA    Počelo je. Vlakovi prolaze, ali i novi dolaze. Dnevno će ih tijekom iduće dvije godine u »privremenoj« prometnoj regulaciji u Ulici Ivana Zajca i na Rivi zbog rekonstrukcije željezničkog kolodvora Brajdica, Rivom i Zajčevom, prometovati desetak.  Pamtimo kako je jednog davnog ljeta jedan Splićanin, sjedeći u jednom od kafića na riječkoj »rivi«, vidjevši kako prolazi vlak, u čudu rekao: »Proputovao sam pola svijeta i svakakvih čuda vidio, ali feratu na rivi… nikad«. 


Riječanima je to skoro pa uobičajen, iako privremen prizor, ali razdoblje od dvije godine sve manje se može svesti na pojam privremenoga. Metalne ograde već su danima postavljene duž Zajčeve, a autobusna stanica kod kazališta je premještena, kao i parkirališna mjesta za dostavu u Zajčevoj, koja su sada iscrtana duž Rive Boduli.

Najveća gužva i negodovanje građana odnosi se, dakako, na jedno od najfrekventnijih lokacija – tržnicu, na koju dolaze u najvećem postotku umirovljenici, nerijetko s ortopedskim pomagalima. I baš kao što je to naš novinar već napisao, žale se jer im je, dakako, teško nositi lubenicu ili vreću krumpira na sad udaljenu autobusnu stanicu.


– Nije to ni za mlade, a kamoli za nas. Meni je daleko hodit sad do busne stanice. Ma uvijek neč kopaju – kaže nam umirovljenica Ana s Vežice.  No, mlađi Riječani manje se bune. Primjerice Aleksandra s Krimeje.




– Meni kao vozaču ovo je sve OK, osim što je malo gužvovito, ali se nadam da će ova prometna preregulacija, odnosno ograda, sprečavati none i nonice da trče preko tri prometna traka i ne iskaču mi s vrećicama pred auto, što mi je bila noćna mora – kazala nam je Aleksandra, dok je četrdesetogodišnji Riječanin Tomislav ustvrdio da je ovo prilika da se ljudi nauče redu i počnu koristiti podvožnjak koji služi prelasku na drugu stranu ceste, s tim da nadležne službe poprave škale u podvožnjaku da toliko ne škripe.


Hoće li se  pretpostavke mlađih Riječana ispuniti i kakva će biti sigurnost i protočnost prometa, ali i cijelo područje oko glavne gradske tržnice, kazališta i Pomorskog putničkog terminala, kad završe godišnji odmori i započne nova školska godina, uskoro ćemo vidjeti.