Vremenska prognoza

Rimeteo: Lijepo i stabilno vrijeme, sve do velike promjene u nedjelju i ponedjeljak

Portal Novilist.hr

Ilustracija Rimeteo

Ilustracija Rimeteo

U četvrtak će i bura oslabjeti gotovo potpuno, tek malo slabog povjetarca može biti na moru i otocima južnog Kvarnera



RIJEKA Na vrijeme u nas djeluje polje povišenog tlaka zraka (anticiklona) uz koju dominira stabilno i dosta vedro vrijeme, piše Rimeteo. Ako se pogleda trenutna sinoptička karta Europe može se vidjeti da je glavno događanje nad Atlantskim oceanom.


Prostrana i jaka anticiklona nalazi se južnije, a sjevernije je ciklona koja se smjestila centrom malo ispod Islanda.  U isto vrijeme se sa sjeveroistoka Europe prostire velika i jaka sibirska anticiklona. Spomenute anticiklone blokiraju ciklonu kod Islanda koja se ne može slobodno kretati pa će se produbljivati na istom mjestu.


Ta će blokirajuća situacija u sljedeća tri dana podržavati većinom stabilno vrijeme, a prolazno više oblaka moguće je u petak u prvom dijelu dana, dok će četvrtak i subota biti pretežno ili djelomice sunčani uz malo visinske naoblake u popodnevnim i večernjim satima




U četvrtak će i bura oslabjeti gotovo potpuno, tek malo slabog povjetarca može biti na moru i otocima južnog Kvarnera.


Zatim će u petak sredinom dana bura ponovo malo ojačati da bi u subotu po visini vjetar okrenuo na jugozapadne smjerove, što će biti uvod u promjenu vremena u nedjelju i ponedjeljak, a uzrok tome će biti produbljivanje ciklone oko Islanda te približavanje hladne fronte sjeverozapadu Alpa.


U Gorskom kotaru će tako od sredine subote biti i umjerenog jugozapadnjaka, a njegovo jačanje i osjećanje u nižim područjima očekuje se dolaskom nedjelje.


Temperatura će se ova tri dana kretati većinom ujednačeno, noću i ujutro u Gorskom kotaru i riječkom zaleđu uz minuse dok će se tijekom dana temperatura dizati na oko 10 °C, najavljuje Rimeteo.