Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 22° 1
Sutra: 22° 22° 1
16. listopada 2019.
Vremenska prognoza

Rimeteo: Lijepo i stabilno vrijeme, sve do velike promjene u nedjelju i ponedjeljak

Ilustracija Rimeteo
Ilustracija Rimeteo
Autor:
Objavljeno: 7. veljača 2019. u 8:47 2019-02-07T08:47:48+01:00

U četvrtak će i bura oslabjeti gotovo potpuno, tek malo slabog povjetarca može biti na moru i otocima južnog Kvarnera

RIJEKA Na vrijeme u nas djeluje polje povišenog tlaka zraka (anticiklona) uz koju dominira stabilno i dosta vedro vrijeme, piše Rimeteo. Ako se pogleda trenutna sinoptička karta Europe može se vidjeti da je glavno događanje nad Atlantskim oceanom.

Prostrana i jaka anticiklona nalazi se južnije, a sjevernije je ciklona koja se smjestila centrom malo ispod Islanda.  U isto vrijeme se sa sjeveroistoka Europe prostire velika i jaka sibirska anticiklona. Spomenute anticiklone blokiraju ciklonu kod Islanda koja se ne može slobodno kretati pa će se produbljivati na istom mjestu.

Ta će blokirajuća situacija u sljedeća tri dana podržavati većinom stabilno vrijeme, a prolazno više oblaka moguće je u petak u prvom dijelu dana, dok će četvrtak i subota biti pretežno ili djelomice sunčani uz malo visinske naoblake u popodnevnim i večernjim satima

U četvrtak će i bura oslabjeti gotovo potpuno, tek malo slabog povjetarca može biti na moru i otocima južnog Kvarnera.

Zatim će u petak sredinom dana bura ponovo malo ojačati da bi u subotu po visini vjetar okrenuo na jugozapadne smjerove, što će biti uvod u promjenu vremena u nedjelju i ponedjeljak, a uzrok tome će biti produbljivanje ciklone oko Islanda te približavanje hladne fronte sjeverozapadu Alpa.

U Gorskom kotaru će tako od sredine subote biti i umjerenog jugozapadnjaka, a njegovo jačanje i osjećanje u nižim područjima očekuje se dolaskom nedjelje.

Temperatura će se ova tri dana kretati većinom ujednačeno, noću i ujutro u Gorskom kotaru i riječkom zaleđu uz minuse dok će se tijekom dana temperatura dizati na oko 10 °C, najavljuje Rimeteo.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.