Vremenska prognoza

Rimeteo: Dosta kiše za vikend, idući tjedan hladnije

Portal Novilist.hr

U nedjelju se očekuju lokalno izraženije oborine, još i više nego u subotu, a u večernjim satima u najvišem gorju i snijeg uz formiranje snježnog pokrivača



RIJEKA Nastavlja se nestabilno vrijeme, u kojem fronte s Atlantika kao na tekućoj traci prelaze u Sredozemlje, a ponekad se zbog toga formiraju i sekundarni ciklonalni centri, piše Rimeteo.


Već s poslijepodnevnim satima petka se naoblačilo, mjestimice uz slabe oborine. U noći na subotu i tijekom subote očekuje se kiša koja će lokalno biti obilnija (riječko područje i Gorski kotar), zbog formiranja sekundarne ciklone na području Ligurskog mora. Bit će i vjetrovito uz umjereno do jako jugo i južni vjetar na Kvarneru, zbog čega će i temperature biti nešto više.


Taj će centar se brzo popunjavati tijekom subote i već ostavljati prostora za novu frontu s Atlantika za nedjelju. U nedjelju u jutarnjim satima novi sekundarni centar nastat će u Tirenskom moru te uz premještanje jačati i ući u Jadran. Očekuju se lokalno izraženije oborine, još i više nego u subotu, a u večernjim satima zbog hladnog sektora ciklone, zapuhat će bura pa se u najvišem gorju očekuje i snijeg uz formiranje snježnog pokrivača.


Ciklona će se do ponedjeljka premjestiti istočnije, ali će njeno polje sniženog tlaka zraka zahvaćati i naše predjele pa se očekuje promjenjivo i nestabilno vrijeme uz mogućnost slabih oborina.I u nastavku tjedna, prema aktualnim prognostičkim materijalima nastavilo bi se slično vrijeme. Od utorka dosta bure i pad temperature.

S obzirom da do sredine idućeg tjedna ima još dosta vremena, ovdje je riječ o izgledima vremena, a ne prognozi, koja se daje do tri dana unaprijed, pojašnjava Rimeteo.