Manekeni mačjeg svijeta

Rijetke abesinske mačke na izložbi u Rijeci

Ivana Kocijan

Abesinci su nježne mačke divljeg izgleda i iznimno zanimljivog karaktera

Abesinci su nježne mačke divljeg izgleda i iznimno zanimljivog karaktera

Imali smo sreću što smo u felinološkom svijetu poznati godinama zbog uzgoja ragdoll mačaka te je stoga bilo lakše dobiti povjerenje uzgajivača kako bi nam omogućili početak uzgoja ove prekrasne pasmine, ističe Katarina Orešković



RIJEKA  Jedna od najstarijih pasmina kućne mačke koja se smatra potomkom staroegipatskih mačaka, Abesinska mačka, bit će prvi puta predstavljena iz hrvatske uzgajivačnice na međunarodnim izložbama mačaka koje 21. i 22. rujna u Rijeci organizira Savez felinoloških društava Hrvatske.


To je kratkodlaka elegantna, dražesna i otmjena mačka jake osobnosti. Postoji velika sličnost u građi i izgledu između današnjih Abesinki i mumificiranih mačaka pronađenih u iskopinama staroga Egipta.


Izgledom odgovara prototipu modela kipa božice Bastet, vrlo štovane u starom Egiptu, a u Europu je stigla iz Etiopije 1868. i brzo stekla veliku popularnost na izložbama.




Zagrepčanka Katarina Orešković koja upravo započinje uzgoj Abesinske mačke u Hrvatskoj kaže kako je do mačića došla jako teško jer je krug uzgajivača veoma mali i komplicirano je dobiti mačku koja odgovara standardu i dolazi iz najboljih krvnih linija.


– Imali smo sreću što smo u felinološkom svijetu poznati godinama zbog uzgoja ragdoll mačaka te je stoga bilo lakše dobiti povjerenje uzgajivača kako bi nam omogućili početak uzgoja ove prekrasne pasmine, ističe Katarina Orešković.


Sada će u Hrvatskoj biti puno lakše nabaviti Abesinsku mačku, što je do sada bilo teško i skupo. Roditelji obje ženke koje će sudjelovati na izložbama u Rijeci, i mladog mužjaka koji će prespavati ovu izložbu, su višestruki šampioni i osvajači prestižnih nagrada i titula. Ženka Bella Aglaya Berenetto je došla iz Češke, a Amalthea Gold ‘n Sparkle iz Ukrajine.


Abesinci su nježne mačke divljeg izgleda i iznimno zanimljivog karaktera. Veoma su spretne, jako agilne te izrazito inteligentne. Jako su privržene ljudima, ali samo svojoj obitelji.


Traže stalni kontakt i uvijek vas imaju na oku, moraju znati apsolutno sve što se oko njih događa. S djecom su izrazito nježni. Poznati su po karakterističnom krznu s više boja i nijansi. Veoma su elegantne mačke, iz šale ih se naziva manekenima mačjeg svijeta jer imaju poprilično visoke, tanke noge koje vode do elegantnog tijela, vrata i glave.