Nova moderna luka

Rijeka slavi 300. obljetnicu proglašenja Slobodnom kraljevskom lukom. Evo što se planira

Hina

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Proslava će početi 18. ožujka, na dan donošenja carske odluke, svečanom akademijom u Pomorskome i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja



RIJEKA Mnogim događajima Rijeka će od 18. do 22. ožujka proslaviti 300. obljetnicu proglašenja Slobodnom kraljevskom lukom, čime je pokrenut njezin razvoj do nove moderne luke u 19. stoljeću, najavljeno je u utorak na konferenciji za novinstvo.


Rijeka je odlukom cara Karla VI. 1719. godine proglašena Slobodnom kraljevskom lukom. To je za Rijeku, tada malo lučko središte, značilo jačanje gospodarskoga i prometnog utjecaja.


Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel najavio je da će proslava početi 18. ožujka, na dan donošenja carske odluke, svečanom akademijom u Pomorskome i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja. To će biti prilika da se govori o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti riječke luke, dodao je.




Istaknuo je da je povijest Rijeke čvrsto vezana uz luku te da je to proglašenje prije 300 godina imalo veliko značenje za razvoj grada. Usporedio je tadašnji rast Rijeke u prometnome i gospodarskom smislu s današnjom situacijom u kojoj je taj grad utvrđen kao jedno od ishodišta devet najvažnijih prometnih koridora u okvirima Europske unije. To pruža nove razvojne mogućnosti riječkoj luci, istaknuo je Obersnel te dodao da »riječki prometni pravac, unatoč svim okolnostima, ima perspektivu«.


Ravnatelj riječke Lučke uprave Denis Vukorepa rekao je kako vjeruje da će Rijeka ponovno postati poznata, priznata i cijenjena luka.


»Završavamo projekt Rijeka Gateway, vrijedan 200 milijuna eura, koji obuhvaća izgradnju lučkih kapaciteta i prometnih poveznica s kopnom, a dovršetak gradnje novoga kontejnerskog terminala na Zagrebačkoj obali očekuje se u svibnju. U tijeku je postupak pronalaska koncesionara, a interes je vrlo dobar«, dodao je.


Nova ravničarska pruga se već gradi, od Zagreba do hrvatsko-mađarske granice, a od Zagreba do Rijeke se projektira te se traga za partnerima – investitorima, podsjetio je Vukorepa i dodao da se usporedno obnavlja pruga do Zagreba te da uskoro počinje novi ciklus ulaganja u luku u vrijednosti od 200 milijuna eura, čime će ona dobiti sasvim novo lice.


U sklopu programa u Pomorskome i povijesnom muzeju će se prirediti izložba »Od malog porta do prekooceanske luke«, izložba »Riječka luka – pregled povijesnog razvoja u povodu 300. obljetnice slobodne luke Rijeka« na panoima na Korzu, znanstveni skup o tom povijesnom događaju u Gradskoj vijećnici, konferencija o potencijalima riječke luke u hotelu Bonavia te izložba arhivskih portreta Rijeke 1719. godine.


U manifestaciju su organizacijski uključeni, osim Grada Rijeke, Lučke uprave i Pomorskoga i povijesnog muzeja, Muzej grada Rijeke, Filozofski fakultet u Rijeci, Državni arhiv u Rijeci, Udruga »Slobodna država Rijeka« i drugi.