Pierfrancesco Sacco

Rijeka primila novog veleposlanika: Italija ima hrvatsku dušu, Hrvatska ima talijansku dušu

Damir Cupać

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Talijanskog veleposlanika, koji je istaknuo da želi jačati odnose dviju susjednih i prijateljskih zemalja, primili su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina



RIJEKA – Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina primili su novog talijanskog veleposlanika Pierfrancesca Sacca s kojim je u pratnji bio talijanski konzul Davide Bradanini.


Stoljetna povezanost


– Nedavno smo se susreli s talijanskim konzulom, gradonačelnicom Rima, a sada i s vama što svjedoči da su nam odnosi s Italijom izuzetno bitni. Odnosi s Italijom su izuzetno važni, a još je važnije da su dobri.


U Rijeci i na riječkom području živi značajan broj talijanske nacionalne manjine koja ima status autohtone nacionalne manjine zbog njezine povijesne povezanosti i značaja koji ima na razvoj grada.




Talijanska kultura sastavni je dio naše multietničke i multikulturalne povijesti i sadašnjosti. U Rijeci postoji Talijanska drama koja izvodi predstave na talijanskom jeziku, izlaze dnevne novine na talijanskom jeziku, nacionalni radio ima emisije na talijanskom jeziku…


Kao što znate, Rijeka je Europska prijestolnica kulture, a značajna sastavnica programa su projekti povezani s autohtonom talijanskom kulturom, a u goste nam dolaze i vrlo cijenjeni talijanski umjetnici. Vjerujem i nadam se da ćete i osobno doći na neke od tih programa, pozvao je talijanskog veleposlanika gradonačelnik Obersnel.


Župan Komadina je naglasio da sve ono što vrijedi za Rijeku, vrijedi i za Primorsko-goransku županiju kada je riječ o talijanskoj komponenti i značaju.


– Talijanska zajednica pridonosi našoj otvorenosti, multietičnosti i multikulturalnosti i svjedoči o stoljetnoj povezanosti. Statutom PGŽ-a definirali smo zastupljenost talijanske manjine u Županijskoj skupštini, a vrlo dobro surađujemo s nizom talijanskih regija na nizu prekograničnih projekata, izjavio je župan Komadina.


Predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić pozdravio je veleposlanika na talijanskom jeziku i pojasnio da talijanska manjina ima dobar status, navevši primjer odgojno-obrazovnih institucija jer njezini pripadnici imaju u sustavvu i vrtiće, škole, a mogu i studirati na talijanskom jeziku.


Zajednički problemi


Veleposlanik Sacco poručio je da je njegov veleposlanički mandat mandat prijateljstva i suradnje s ciljem jačanja odnosa dviju susjednih i prijateljskih zemalja.


– Malo se zemalja može pohvaliti takvim odnosima, zajedničkim morem, kulturnim utjecajima, a što sve pridonosi razvoju sadašnjih, ali i budućih odnosa. Italija ima hrvatsku dušu, a Hrvatska ima talijansku dušu.


Zemlje i narodi koji se mogu pohvaliti multietničnošću i multikulturalnošću najjače su zemlje na svijetu. Dijeli i zajedničke globalne probelme, ali i istu europsku svijest i vjeru u Europsku uniju.


Mislim da našu povezanost možemo još više jačati u sklopu Europske unije, izjavio je veleposlanik Sacco, obećavši da će pokušati početkom ljeta ove godine dovesti u Rijeku poznatu talijansku akrobatsku grupu koja će pridonijeti atraktivnosti projekta EPK-a.