Borba protiv beskućništva

Rijeka postaje grad iz kojeg potječe globalna društvena promjena

Mirjana Grce

Grad Rijeka pridružio se skupini od 13 gradova u svijetu okupljenih u Globalnoj inicijativi »Mjesto kojeg zovemo domom« / Snimio Roni BRMALJ

Grad Rijeka pridružio se skupini od 13 gradova u svijetu okupljenih u Globalnoj inicijativi »Mjesto kojeg zovemo domom« / Snimio Roni BRMALJ

Predstavljajući inicijativu s. Veronika Mila Popić i Dragica Marač rekle su da će do 2030. biti proširena na ukupno 150 gradova u svijetu te da će Rijeka u rješavanju problema uličnog beskućništva biti pokretač i primjer društvene inovacije i djelotvornosti na globalnoj razini



RIJEKA Grad Rijeka pridružio se skupini od 13 gradova u svijetu okupljenih u Globalnoj inicijativi »Mjesto kojeg zovemo domom« koja će do 2020. godine poduzeti znatne inovativne mjere u rješavanju problema uličnog beskućništva, objavile su na pressici u Kući utočišta riječkih sestara milosrdnica s. Veronika Mila Popić, direktorica Depaul Hrvatske i voditeljica Kuće utočišta te Dragica Marač, pročelnica Odjela za socijalnu politiku i mlade Primorsko-goranske županije.


Na međunarodnoj razini predvodnik ovog značajnog pothvata je Globalni institut za beskućništvo, sa središtem u Chicagu u SAD-u, zajedno s ključnim strateškim partnerima.


Inicijativa je na međunarodnoj razini započela na samitu predstavnika gradova sudionika u svibnju ove godine u Chicagu na kojem su također sudjelovale Popić i Marač.




Predstavljajući inicijativu rekle su da će do 2030. biti proširena na ukupno 150 gradova u svijetu te da će Rijeka u rješavanju problema uličnog beskućništva biti pokretač i primjer društvene inovacije i djelotvornosti na globalnoj razini.



– Uloga Globalnog instituta za beskućništvo je otvoriti pristup znanjima i iskustvima, koordinirana izmjena dobre prakse i umrežavanje 13 gradova koji inicijativu započinju. Institut je nastao kao partnerstvo uglednog Depaul sveučilišta u Chicagu i međunarodne karitativne organizacije Depaul koja ima sjedište u Londonu. Depaul Hrvatska podružnica je te karitativne organizacije, sa sjedištem u riječkoj Kući utočišta. Skupina Depaul ima 30-godišnje iskustvo rada s marginaliziranim skupinama, osobito beskućnicima i uličnim beskućnicima. Obilježje toga rada je inovativnost, stručnost, djelotvornost, a također i življenje vrijednosti koje je živio sv. Vinko Paulski, rekla je Popić objasnivši da je karakteristika Inicijative »Mjesto kojeg zovemo domom« inovativnost pristupa.



Suradnju u ovom projektu potpisali Primorsko-goranska županija, Riječka nadbiskupija, Grad Rijeka, Centar za socijalnu skrb Rijeka i Depaul Hrvatska, kao ključno koordinativno tijelo.


– Riječ je o problematici koja se mora rješavati na više razina, a uspjeh Inicijative ovisi o zajedničkom djelovanju svih potpisnika prema njihovim mogućnostima i ovlastima. Rijeka u radu s beskućnicima već ima značajna iskustva i ovom ih se inicijativom želi unaprijediti, rekla je Popić.


Govoreći o inovativnosti pristupa Marač je objasnila da je rješavanje problema beskućništva moguće udruživanjem, umrežavanjem.


– Do kraja ove godine želimo inicijalno ustanoviti broj ljudi koji u Rijeci žive kao beskućnici te na kojim lokacijama žive. To ćemo učiniti sa suradnicima na terenu, a bit će uključeni stručni kadrovi u mobilnom timovima. Temeljem toga ćemo sagledati potrebe za prvim hitnim prihvatom tih ljudi. Ići će se tim ljudima ususret i odmah im ponuditi smještaj, gdje će moći i jesti i okupati se. Nakon smještaja rješavat će se njihova prava, slijedit će traženje puteva resocijalizacije u koje će oni osobno biti aktivno uključeni, rekla je Marač objasnivši da će prvi suradnici u svemu tome biti oba riječka prihvatilišta za beskućnike.