Lista za Rijeku

‘Rijeka plus mora vratiti višemjesečnu parkirnu kartu, zašto maltretiraju Riječane?’

Damir Cupać

Filip Jakovac i Mladen Pantar / Foto Damir Škomrlj

Filip Jakovac i Mladen Pantar / Foto Damir Škomrlj



RIJEKA – Vijećnik Liste za Rijeku u Mjesnom odboru Kozala Filip Jakovac i vijećnik u Mjesnom odboru Luka Mladen Pantar upozorili su da Rijeka plus sve čini da oteža život građanima kada je riječ o problematici parkiranja.


On je najavio da će Lista za Rijeku tražiti da se vrati vrati višemjesečna parkirna karta i da se uvede mogućnost da se kupi ne na dosadašnjih maksimalnih šest mjeseci, već da se može produžiti i na godinu dana.


– Tražimo da se dnevna karta opet spusti na prihvatljiv iznos od 35 kuna, odnosno 20 kuna ovisno jeli riječ o prvoj ili drugoj zoni, ako se plati unutar osam dana.




Povrh toga što je već bilo, tražimo da se uvede automatsko SMS obavještavanje građana da im ističe mjesečna ili višemjesečna parkirna karta i, konačno, tražimo da grad Rijeka poboljša svoju parking infrastrukturu, javni prijevoz i učini ih dostupnijim i prihvatljivijim za građane te rastereti centar grada od automobila i napokon otvori grad moru i turizmu što tvrdi da i čini.


Idemo li u smjeru smart citya i digitalizacije ili ne, zapitao se Jakovac.


On je nezadovoljan zbog toga što se Rijeka plus odlučio za poslovni model kojemu je cilj maltretirati građane.


– Naime, posljednja dva mjeseca građani su ogorčeni novom politikom “Rijeka plusa” prema kojoj više ne mogu platiti parkirne karte za svoju zonu mjesecima unaprijed već ih moraju obnavljati svaki mjesec.


Svaki mjesec moraju čekati sa studentima, učenicima i ostalim građanima koji čekaju u redu za “pokaznu” kartu za autobus da bi nadoplatili parking za sljedeći mjesec, izjavio je Jakovac. Dodao je da tu nije kraj problemima.


– Naime, u isto vrijeme Rijeka plus je donio odluku kojom ukida smanjenje dnevne karte ako se ista plati u roku od osam dana. Također, već neko vrijeme nema ni papira, odnosno konkretne karte, na kojoj bi pisalo do kojeg datuma je građanin platio povlaštenu kartu kako bi mogao doći na vrijeme i produžiti parking za jedan ili više mjeseci.


U praksi to izgleda tako da sada Riječanke i Riječani svaki mjesec čekaju u Rijeka plusu u redu kako bi produžili parking samo za jedan mjesec. Ne dobivaju papirić koji ih podsjeća kada ta ista karta ističe. Također, ne obavještava ih se niti SMS-om ili drugom porukom.


Kada zaborave na plaćanje parkinga, dobivaju kaznu koju mogu platiti unutar osam dana ili unutar par mjeseci jer se ista više ne može spustiti na prihvatljiv iznos kao prije, upozorio je Jakovac. On je naveo hipotetski primjer kako bi to moglo funkcionirati.


– Zamislite da vam je istekao parking pred četiri dana i vi to, naravno niste znali, jer vas o tome nije imalo što ili tko obavijestiti. Redar će vam uredno napisati četiri kazne i za razliku od prijašnjih 140 kuna, odnosno 80 kuna ovisno o zoni, sada ćete morati platiti 320 kuna za četiri dana parkiranja. I onda opet iz mjeseca u mjesec čekati u redu, zaključio je Jakovac.


On i Pantar pozdravili su realizaciju inicijative Liste za Rijeku prema kojoj će se od 15. kolovoza ove godine zabraniti parkiranje na Trgu Riječke rezolucije čime taj trg postaje pješačka zona.