Suradnja gradova

Rijeka otvara kulturnu ambasadu u Pečuhu: Mađarska iskustva za bolji EPK

Marinko Glavan

Foto: I. TOMIĆ

Foto: I. TOMIĆ

Suradnja s Pečuhom i njihova iskustva za nas su iznimno važna, jer se puno realnije uspoređivati s gradovima poput mađarskog Pečuha, nego s Liverpoolom, rekao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel



RIJEKA – Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel sastao se s gradonačelnikom mađarskog grada Pečuha Zsoltom Pávom, na temu suradnje na projektu Europske prijestolnice kulture 2020. godine.


Rijeka i Pečuh, koji je bio Europska prijestolnica kulture 2010. godine, od ožujka prošle godine imaju sporazum o suradnji na području kulture, a iskustva Pečuha, naglasio je Obersnel, biti će od velike koristi Rijeci za dvije godine.


– Suradnja s Pečuhom i njihova iskustva za nas su iznimno važna, jer se puno realnije uspoređivati s gradovima poput mađarskog Pečuha, nego s Liverpoolom. Pečuh će se, uz ostale gradove s kojima surađujemo, uključiti u realizaciju projekta EPK 2020., a gradonačelnik Pávo ponudio nam je i otvaranje svojevrsne kulturne ambasade Rijeke u Pečuhu, što ćemo sa zadovoljstvom prihvatiti.




Jednako tako, sličan informacijski centar o Pečuhu pokrenut ćemo i u Rijeci, rekao je Obersnel.


Gradonačelnik Pečuha Zsolt Páva istaknuo je potporu hrvatske Vlade i gradova na održavanju EPK 2010. godine.


– Brojni hrvatski gradovi dali su svoj doprinos našem projektu, pa smatram da se na ovaj način trebamo zahvaliti i odužiti, podupirući Rijeku, koja će biti Europska prijestolnica kulture 2020. godine. Važno je znati da je Pečuh, koji se nalazi blizu granice s Hrvatskom, centar hrvatske kulture u Mađarskoj.


Imamo hrvatske vrtiće i škole, te hrvatsko kazalište. Otvorili smo i Hrvatsku kuću u Pečuhu, koja će biti centar hrvatske kulture i vezanih aktivnosti u južnoj Mađarskoj, rekao je Páva te izrazio želju za nastavkom suradnje i po završetku projekta Rijeka EPK 2020.


Grad Pečuh inače ima oko 160 tisuća stanovnika, a slično kao Rijeka, to je grad naglašene multikulturalnosti, s velikom koncentracijom nacionalnih manjina, među kojima ima i velik broj Hrvata. U tom se gradu nalazi i Hrvatsko kazalište Pečuh, djeluje i Znanstveni zavod Hrvata u Mađarskoj kao i Kulturno društvo August Šenoa.