Urbana aglomeracija

Rijeka dobiva Savjet za konkurentnost: Stručne preporuke za jačanje gospodarske pozicije aglomeracije

Andrej Petrak

Savjet za konkurentnost, tijelo sastavljeno od predstavnika gospodarstvenika iz svih lokalnih samouprava u ovoj asocijaciji, te čelnika riječkog Sveučilišta i županijske Hrvatske gospodarske komore, savjetovat će čelne ljude gradova Rijeke, Opatije, Kastva i Kraljevice te općina Čavle, Klana, Kostrena, Lovran, Mošćenička Draga i Viškovo. Tijelo bi s radom trebalo početi sredinom ožujka



RIJEKA – Urbana aglomeracija Rijeka imat će Savjet za konkurentnost, tijelo sastavljeno od predstavnika gospodarstvenika iz svih lokalnih samouprava u ovoj asocijaciji, te čelnika riječkog Sveučilišta i županijske Hrvatske gospodarske komore. Oni će savjetovati čelne ljude gradova Rijeke, Opatije, Kastva i Kraljevice te općina Čavle, Klana, Kostrena, Lovran, Mošćenička Draga i Viškovo. Tijelo bi s radom trebalo početi sredinom ožujka, a uskoro bi trebali biti poznati i članovi Savjeta za konkurentnost, što ovisi o prijedlozima koji će doći iz uključenih gradova i općina.


– U skladu sa svojim iskustvom rada na europskom i globalnom tržištu te sukladno svojim specijalnostima, članovi Savjeta mogu davati preporuke za jačanje gospodarske pozicije Urbane aglomeracije Rijeka – pojašnjavaju u Gradu Rijeci ulogu ovog tijela.


Ideja za osnivanje Savjeta za konkurentnost potekla je od riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela. On je još 2013. godine pri izradi Strategije Grada Rijeke za razdoblje do 2020. godine najavljivao osnivanje ovog tijela. Planirano je bilo odaslati poziv jakim riječkim gospodarstvenicima da svojim radom i savjetima u ovom tijelu pomognu razvoju Rijeke. No, s obzirom na to da se uskoro počelo s planiranjem osnivanja Urbane aglomeracije Rijeka, odlučeno je da je korisnije osnovati Savjet za konkurentnost na razini regije. Postojanje ovog tijela predviđeno je i Strategijom razvoja riječke Urbane aglomeracije, koja je upravo u postupku potvrđivanja na gradskim i općinskim vijećima uključenih lokalnih samouprava, a na koncu bi se trebala naći i pred riječkim gradskim vijećnicima.




– U sklopu izrade Strategije Grada Rijeke tijekom 2013. godine održane su radionice i pojedinačne konzultacije s predstavnicima riječkog gospodarstva. Iz navedenih kontakata proizašla je ideja o osnivanju Savjeta za konkurentnost, ali se odmah ukazalo i na potrebu uključivanja širega kruga gospodarstvenika. Savjet za konkurentnost Grada Rijeke nije osnovan upravo stoga što smo već početkom 2014. godine započeli s prijedlozima vezanim uz novi Zakon o regionalnom razvoju, a potom i pripremama za provedbu europskog novog mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU), koji je bio temelj za osnivanje Urbane aglomeracije Rijeka – napominju u Gradu Rijeci.


Budući da je tijekom izrade Strategije razvoja riječke Urbane aglomeracije također uočena potreba jače suradnje s gospodarskim sektorom, prijedlog za osnivanjem Savjeta za konkurentnost prihvaćen je i na Koordinaciji gradonačelnika i načelnika, koji će sad imenovati predstavnike poduzetnika, sukladno gospodarskoj strukturi svojih lokalnih samouprava.