Priznanje

Rijeka dobitnik nagrade za ICT projekt poticanja energetske učinkovitosti

Hina



Grad Rijeka dobitnik je nagrade za ICT projekt poticanja energetske učinkovitosti u sklopu europskog projekta iURBAN, koju dodjeljuje Međunarodno udruženje EUROCITIES – mreža velikih europskih gradova.


Rijeka je priznanje dobila u okviru Zelene digitalne povelje/Green Digital Charter, u konkurenciji s gradovima Amsterdamom i Valencijom, priopćeno je iz Grada Rijeke.


U Rijeci se od 2013. provodi europski projekt iURBAN, s ciljem poticanje energetske učinkovitosti u gradovima. U tom projektu su u razne vrste objekata – zgrade, javnu rasvjetu, toplane te zgrade s vlastitom proizvodnjom električne energije, ugrađeni mjerači. Prikupljeni podaci temelj su za izradu informatičkog rješenja, koje će gradsku upravu usmjeriti prema energetski učinkovitijem djelovanju, a tvrtkama poput Energa pomoći optimizirati tarifnu politiku prema korisnicima i omogućiti učinkovitiju nabavku sirovina.




Međunarodno udruženje EUROCITIES – mreža velikih europskih gradova osnovana je 1986., a okuplja lokalne vlasti iz 130 velikih gradova i 35 partnerskih gradova iz 35 europskih država. Zastupa interese svojih članica i sudjeluje u dijalogu s europskim institucijama o politikama koje se odnose na gradove i obuhvaćaju područja gospodarskog razvoja, okoliša, prometa i mobilnosti, društvenih pitanja, kulture, informacija i znanja te usluga od općeg interesa.


Gradovi potpisnici Zelene digitalne povelje obvezali su se na smanjenje emisije stakleničkih plinova uz primjenu informatičkih i komunikacijskih tehnologija.