Novost na lukobranu

Rijeka dobila Plupu – klupu sastavljenu od brodskih bokobrana

Nela Valerjev Ogurlić

Dogodilo se to skoro tri godine otkako je udruga »Riječki val« provela natječaj za oblikovanje »Riječke klupe«, a žiri potom između rješenja 125 autora odabrao rad Jelene Azinović i Jaše Zelmanovića sastavljen od brodskih bokobrana



RIJEKA » Na riječkom lukobranu konačno je postavljena prva Plupa, specifična riječka klupa sastavljena od brodskih bokobrana! Dogodilo se to skoro tri godine otkako je udruga »Riječki val« zajedno s portalom za arhitekturu Pogledaj.to provela natječaj za oblikovanje »Riječke klupe« s ciljem da se stvori prepoznatljiv element urbane opreme koji bi vidljivo označio transformaciju riječkog lukobrana iz lučkog prostora u gradsku šetnicu. 


   Ideja je bila stvoriti klupu koja će mjesto naći ponajprije na prostoru tada tek otvorenog Molo longa, a kasnije i na preostalom obalnom pojasu, ali i drugim gradskim lokacijama, poput dječjih igrališta i školskih dvorišta. Čak 125 autora ponudilo je svoja rješenja, a odlukom žirija za izvedbu je odabran rad kiparice Jelene Azinović i dizajnera Jaše Zelmanovića pod nazivom Plupa, skovanim od riječi plutača i klupa. Plupa nastaje spajanjem bokobrana različitih veličina i boja, koji su željeznim »U« profilima učvršćeni za podlogu, a sjedenje na njima donekle je nalik sjedenju na pilates loptama. 


   Prvi primjerci, u bijelo – crvenoj kombinaciji, za sada su montirani na gatu uz zgradu terminala. Prema riječima Saše Randića od zaključenja natječaja do montaže prve Plupe prošlo je mnogo vremena zbog komplicirane procedure atestiranja proizvoda koji izvorno ima drugu namijenu, a partner za to napokon je nađen u ljubljanskom Arhitektonskom fakultetu koji je razradio tehničko rješenje postava. 




   Iz sigurnosnih razloga Plupa je pričvršćena za gumenu podlogu, a realizaciju je financirao Riječki val koji specifične riječke klupe u suradnji s riječkim Sveučilištem planira postaviti na još dvije lokacije, uz zgrade fakulteta. U Udruzi se nadaju da će građani prepoznati njihovu vrijednost i da će ih to potaknuti da i osobnim doprinosom podrže realizaciju serije Plupa koja bi prema zamisli inicijatora projekta bila ograničena na stotinu primjeraka. Plupa je, kako ističe Randić, već prepoznata kao atraktivan hrvatski proizvod i izvan granica Rijeke, pa je već iskazano zanimanje da se iskoristi i u opremanju interijera pojedinih građevina. 


   Postavljanje prve Plupe bit će obilježeno i posebnim druženjem u lokalu Cukar i kafe, u petak u 18 sati.