Zajednički projekt

Rijeka Trails: Osmišljena mreža trideset šetnica za pješake, rekreativce i planinare

Biljana Savić

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Projekt Rijeka Trails obuhvaća 30 uređenih šetnica i raznovrsnih planinarskih staza Rijeke i prstena



RIJEKA Rijeka Trails, novi zajednički projekt turističkih zajednica Rijeke i riječkog prstena – Kastva, Viškova, Čavala, Bakra, Klane, Jelenja, Kraljevice i Kostrene, jučer su u vijećnici Grada Rijeke predstavili riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, pročelnica Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije Melita Raukar, direktor TZ-a grada Rijeke Petar Škarpa i direktorica TZ-a Općine Viškovo i koordinatorica projekta Rijeka Trails Marina Jurić. Projekt je sufinanciran sredstvima PGŽ-a i HTZ-a, a u njegovoj su realizaciji, uz turističke zajednice, sudjelovali gradovi i općine cijelog Riječkog prstena.


Projekt Rijeka Trails obuhvaća trideset uređenih šetnica i raznovrsnih planinarskih staza Rijeke i prstena. Pametno osmišljena mreža šetnica grada Rijeke, kojom je moguće obići najveće gradske znamenitosti, nastavlja se na neke od poznatijih planinarskih staza riječkoga prstena. Gradska se šetnja na takav način lako pretvara u šetnju stazom uz more, izletničko pješačenje šumskim putovima ili, pak, ozbiljno osvajanje planinskih vrhova s kojih se vidi cijeli Kvarner. Brojnost smjerova i odredišta oko Rijeke i Riječkog prstena, kao i kvalitetnih sadržaja uz staze, jednako će zadovoljiti pješake, rekreativce i iskusne planinare.


Gradonačelnik Obersnel naglasio je da su uređene šetnice i staze namijenjene i turistima koji traže aktivan odmor i atrakcije. – Turizam u Rijeci se razvija i postaje važna djelatnost. Shodno tome, u prva četiri mjeseca ove godine Rijeka bilježi 12 posto više turista nego u istom razdoblju prošle godine – kazao je Obersnel.

U snalaženju ovim šetnicama i planinarskim stazama građanima i turistima pomoći će internetska stranica Rijeka Trails (www.RijekaTrails.com) i brošura koja će se moći pronaći na svim info-punktovima turističkih zajednica Rijeke i Riječkog prstena. Na oba je mjesta moguće pronaći sve staze uz detaljne informacije o svakoj od njih, a na internetskoj stranici mogu se naći i najave svih aktualnih organiziranih šetnji, planinarskih pohoda te trail ili trekking utrka.




Sljedeća organizirana šetnja na rasporedu je već ovaj vikend, u subotu, 27. svibnja, a šeće se od Trsata do Plumbuma u 9 sati ispred Svetišta Majke Božje Trsatske. Trasa duga 6,7 km obuhvaća pet staza: Stazu hrasta i kadulje: Trsat – Sveta Ana (2 km), Stazu jasena i šipka: Sveta Ana – Sveti Križ (0.75 km), Stazu klena i sljeza: Sveti Križ – Gornja Vežica (1,5 km), Stazu bora i vrijeska: Gornja Vežica – Podvežica (0,75 km) te Stazu koprivića i ružmarina: Podvežica – Plumbum (1,5 km), a šetnja će ukupno trajati oko 3 sata i 10 minuta.


Šetnju vode članovi PD HPD Učka Rijeka – predsjednik Matija Perić, Milan Katalinić i Ajša Ahel te Ilija Blatančić. Svi šetači moraju imati na sebi prikladnu obuću (tenisice) te ponijeti dovoljno vode.