Humanitarna akcija

Riječko srce prikuplja novac za senzornu sobu, evo kako možete pomoći

Ljiljana Hlača

Foto: Roni Brmalj

Foto: Roni Brmalj



RIJEKA U tijeku je humanitarna akcija »Sve za našu djecu« namijenjena uređenju senzorne sobe Odjela za slijepe i slabovidne učenike pri Osnovnoj školi Pećine Rijeka. Akciju organizira Riječko srce, uz podršku Kanala Ri. Štand na Korzu na kojem se prikupljaju dobrovoljni prilozi ostaje do petka, 27. travnja, a u projekt se može uključiti tako da se pozove humanitarni broj 060 9009 i donira pet kuna (plus PDV -e).


Cilj organizatora je prikupiti 170.000 kuna koliko je vrijedan projekt uređenja senzorne sobe. Predsjednik udruge Riječko srce, Dalibor Horvat, jučer je ponovo pozvao sve građane da podrže projekt, što su jučer učinili i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel te zamjenik župana Primorsko-goranske županije Petar Mamula, posjećujući štand postavljen na Korzu.


– Kruna projekta »Sve za našu djecu« je veliki humanitarni koncert koji će se održati na Trgu Riječke rezolucije, 10. svibnja 2018. godine, u 17 sati. Nastupit će Crvena jabuka, Opća opasnost, Gustafi, Denis & Denis, Atomsko sklonište, Mia Dimšić, Damir Kedžo, Zsa Zsa, Mia Negovetić, Tedi Spalato, En Face, Marko Škugor, Jasmin Stavros, Koktelsi, Mauro Staraj i drugi, najavljuju organizatori. Tog dana bit će uspostavljen i Call-centar u studiju Kanala Ri, a uoči koncerta od 8. do 10. svibnja, održat će se i prodajno-gastro-glazbeni dani na Trgu 128. brigade, najavili su organizatori.




Osnovna škola Pećine redovna je osnovna škola u kojoj djeluje Odjel za djecu oštećena vida. Učenici na Odjel dolaze jednom do dva puta tjedno, da bi dodatno uvježbavali vještine čitanja i pisanja na Brailleovom pismu, razvijali neoštećena osjetila, te njegovali i koristili preostali korisni vid, ako se radi o slabovidnoj djeci.


Trenutno Odjel pohađa dvadesetak učenika osnovnoškolske dobi iz cijele županije, dok ih je samo u ovoj školi 17.


Prema riječima ravnateljice OŠ Pećine Jasne Vukonić Žunič i rehabilitatorice Javorke Milković senzorna soba je soba koja je opremljena na poseban način – obložena je mekanim zidnim oblogama, podom, sadrži komplet opreme od različitih elemenata (svjetlosni aparati i slično) i omogućuje djetetu učiti i napredovati kroz igru u ugodnoj i opuštenoj atmosferi.