Formalnost

Riječko komunalno društvo uskoro raspisuje natječaj: Na čelu “Čistoće” ostaje Jasna Kukuljan?

Ljiljana Hlača

Snimio Damir ŠKOMRLJ / NL arhiva

Snimio Damir ŠKOMRLJ / NL arhiva

Gradonačelnik Obersnel poručuje da se natječaj za direktora ne raspisuje radi forme, već s ciljem odabira najboljeg kandidata



RIJEKA Još uvijek nije raspisan natječaj za izbor novog direktora Čistoća, riječkog komunalnog društva koje je zaduženo za održavanje čistoće i gospodarenje otpadom u Rijeci i okolici.


Podsjetimo, ovim društvom je upravljao Bojan Jurdana koji je krajem 2016. godine (studeni) podnio ostavku budući da je utvrđeno da je mimo blagoslova skupštine društva isplatio radnicima »nagrade« za vjernost u iznosima od 3.000 do 30.000 kuna. Nagrade su isplaćene radnicima koji su prešli na nova radna mjesta u riječki holding, a one su tvrtku koštale prema nekim procjenama oko 700.000 kuna.


Vršitelj dužnosti


Kako saznajemo, na skupštini društva, u čijem su sastavu načelnici i gradonačelnici jedinica lokalne samouprave kao predstavnici vlasnika ovog poduzeća, za direktoricu su po ostavci Bojana Jurdane 2. prosinca 2016. imenovali za vršitelja dužnosti direktora Jasnu Kukuljan, i to do 1. ožujka 2017. godine.




– Do tog datuma skupština društva raspisat će i provesti natječaj te donijeti odluku o novom direktoru društva na mandat od četiri godine, saznajemo od Grada Rijeke, koja je većinski vlasnik ove tvrtke.


Obično kad je riječ o natječajima za odabir direktora komunalnih društava iznenađenja nema, pa je za vjerovati da će ovaj natječaj zapravo biti forme radi. Stoga je moguće da će ta dužnost pripasti Jasni Kukuljan.


Jasna Kukuljan u Čistoći radi desetak godina, dok je posljednje dvije godine obnašala dužnost pomoćnika direktora. Radila je i kao tehnolog zaštite okoliša u Razvojno-tehničkoj službi, a po struci je sanitarni inženjer. Kukuljan nije htjela komentari hoće li se i ona prijaviti na navedeni natječaj.



Bojan Jurdana je trenutno na bolovanju. U Čistoći navode da će temeljem ugovora o radu bivši direktor biti raspoređen do daljnjega unutar KD Čistoće sukladno svojoj stručnoj spremi i kvalifikacijama na radno mjesto voditelja sustava kvalitete.



Promjene u upravljanju


– Zbog svojeg iskustva i činjenice da je Kukuljan bila dvije godine pomoćnica bivšem direktoru ova promjena ni na koji način nije utjecala na funkcioniranje Čistoće, izjavio nam je glasnogovornik KD Čistoće Milan Zagorac.


Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel prokomentirao je i navod o tome da se natječaji za komunalna društva uglavnom raspisuju forme radi (toliko da se na njih javljaju zapravo osobe kojima istječe mandat) riječima »da on u ovom trenutku može reći da će u i ovom postupku odabira kadrova, kao i u svakom drugom, biti formirana natječajna komisija koja će na temelju kvalifikacija kandidata donijeti svoju odluku«.


– Dakle, natječaj se nipošto ne raspisuje, kako kažete »forme radi«, već s ciljem odabira najboljeg kandidata. Isto tako, natječaj još nije raspisan, ne zna se tko će se javiti, još manje tko će biti odabran stoga bi bilo krajnje neozbiljno u ovom trenutku javno ocjenjivati bilo kojeg eventualnog kandidata – komentar je riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela, koji je na upit što očekuje od budućeg direktora ove tvrke pred kojom su veliki izazovi rekao da »vjeruje da su moji dosadašnji potezi jasno pokazali da u budućnosti očekujem promjene u načinu funkcioniranja tvrtke«.