Ranije no inače

Riječko Korzo već prigodno okićeno za blagdane, za dekoraciju 90.000 kuna više nego lani

Ljiljana Hlača

Snimio Ivica TOMIĆ

Snimio Ivica TOMIĆ

Prethodnih godina lampice u središtu grada svijetlile su od 1. prosinca, a ove od 27. studenoga do 7. siječnja



Ovog vikenda je započelo postavljanje božićno-novogodišnje dekoracije u središtu grada. Jedno je sigurno – Rijeka se polako priprema za nadolazeće blagdane, a već je jučer cijelo Korzo bilo okićeno. Uskoro će dekoraciju dobiti ostale ulice u centru grada ali i pročelja nekih objekata – crkve, kazalište Ivana pl. Zajca, prostori gdje se nalaze mjesni odbori, Psihijatrijska bolnica Lopača.


Za razliku od prethodnih, ove godine dekorativna rasvjeta će biti upaljena nešto ranije i to već 27. studenoga, a svijetlit će do 7. siječnja 2017. godine. Prošlih godina lampice na Korzu svijetlile su od 1. prosinca. Kićenje grada ove godine stajat će 389.418 kuna. Taj iznos pokriva montažu lampica, utrošak energije, nabavku nakita, kupnju jedne jelke i drugo, što je za 90.000 kuna više nego lani.


– Do ovog povećanja je došlo zbog nabave novog materijala za kićenje novih lokacija, ali i zbog popunjavanja već dotrajalih zaliha novim nakitom, obrazlaže Odjel gradske uprave za komunalni sustav.




Treba naglasiti da Grad Rijeka već godinama uglavnom koristi dekoraciju iz lagera koja se po potrebi popravlja ili nadopunjuje, tako da se za upravo postavljena dekoracija na Korzu može reći – već viđeno. No, kada je riječ o novitetima, novi nakit dobit će Riva, Ulica Ivana Zajca, Titov trg, a nešto bogatije će biti okićen i Trsat odnosno Frankopanski trg.


I ove godine će na Koblerovom trgu oko fontane biti postavljen veliki adventski vijenac (paljenje prve adventske svijeće bit će 27. studenoga), koji je lani imao lijep svečarski ugođaj. Središnji dio Korza ispred zgrade gradske uprave krasit će božićna jela koja će biti okićena kao i obično – u crvenom štihu. Vrijednost jele je 20.375 kuna.


Kao i svih dosadašnjih godina dekoracija će svijetliti u dane praznika i vikenda cijeli dan, a u ostale dane od 5.30 do 8.30 te od 15.30 do 23.30 sati. Manji dio, na dijelovima gdje ne postoje razvodni ormari, bit će spojen na elektro instalaciju javne rasvjete, što znači da će se uključivati i isključivati s javnom rasvjetom. Sva postavljena rasvjeta je štedna, a za utrošak LED lampica u navedeno vrijeme osigurano je 24.500 kuna.


– Uglavnom je koncepcija rješenja novogodišnjeg uređenja gradskih prostora definirana na osnovi raspoloživog dekorativnog materijala, planiranih troškova za nabavku novog materijala, te prije svega na vrijednostima i karakteristikama ambijenata koji se uređuju, navode u Odjelu gradske uprave za komunalni sustav koji je zadužen za blagdansko ukrašavanje.