Gradsko vijeće

Riječki vijećnici podržali zaduženje ViK-a, ali ne i izvješće o proračunu

Damir Cupać

Foto Marko GRACIN

Foto Marko GRACIN

Obersnelovi oponenti u vijeću smatraju da je Grad Rijeka prezadužen, nikakvih posljedica neće biti, već se sve to samo konstatira. Ovaj put Švorinić je bio na strani kolega iz HDZ-a, Akcije mladih i Živog zida



RIJEKA Riječko Gradsko vijeće jednoglasno je podržalo odluku o zaduženju Komunalnog društva Vodovod i kanalizacija za oko 135 milijuna kuna, što je neophodno kako bi u realizaciju krenuo projekt vrijedan oko 1,8 milijarda kuna. Riječ je o projektu poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture na području riječke aglomeracije za koji je osigurano 71,33 posto, oko 1,3 milijarda kuna, bespovratnih sredstava iz europskih fondova. Ostatak od pola milijarde kuna osigurat će se iz državnog proračuna i sredstava Hrvatskih voda.


Očekivano, gradonačelnik Vojko Obersnel je istaknuo da je riječ o jednom od najvećih projekata u Hrvatskoj kada je riječ o bespovratnim sredstvima iz europskih fondova, očekivano je da su klubovi koji ga podržavaju izrekli panegirike o njemu, ali kao što je naveo nezavisni gradski vijećnik Marinko Koljanin – teško je ne podržati projekt koji svjedoči da se može na dobrobit svih kada se odradi kvalitetan posao i još kvalitetnija koordinacija koja je trajala godinama zbog složenosti radova koji će krenuti.


Gradski parlament raspravljao je o poslovanju gradskih poduzeća, a svako od njih dobilo je zasebnu točku dnevnog reda, što je značajno odužilo trajanje sjednice. Za razliku od prošloga puta, sve gradske tvrtke dobile su podršku većine vijećnika kada je riječ o izvješću o poslovanju. To je bilo moguće jer je u međuvremenu HNS postao partner SDP-ovoj koaliciji. Izvješća su pokazala da su sve gradske tvrtke poslovale s dobiti, rekorder je najmlađe poduzeće Rijeka plus koje je u plusu za gotovo pet milijuna kuna, a jedini gubitaš je Komunalno društvo Čistoća s oko osam milijuna kuna minusa. Direktorica Čistoće Jasna Kukuljan i gradonačelnik Vojko Obersnel pojašnjavali su da je minus rezultat kašnjenja s radom Centralne zone za gospodarenje otpadom Marišćina i obećali da gubitka neće biti nakon što su se svi ulazni troškovi uravnotežili i nema više troška odvoza komunalnog otpada na druga odlagališta po Hrvatskoj.




Gradski vijećnici raspravljali su i o izvršenju prošlogodišnjega proračuna, ali iako izvješće gradonačelnika nije dobilo potrebnu većinu jer njegovi oponenti u vijeću smatraju da je Grad Rijeka prezadužen, nikakvih posljedica neće biti, već se sve to samo konstatira. Ovaj put Švorinić je bio na strani kolega iz HDZ-a, Akcije mladih i Živog zida.