Završila maratonska sjednica

Riječki vijećnici nisu dali “zeleno svjetlo” ni tvrtki Rijeka 2020.

Ivor Balen

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA



Velika većina izvještaja trgovačkih društava Grada Rijeke za 2016. godinu  sjednici Gradskog vijeća, u kojem gradonačelnik Vojko Obersnel i njegov SDP s partnerima nemaju većinu – nije prošla.


Tako na maratonskoj sjednici koja je potrajala 11 sati nije prošlo ni izvješće tvrtke Rijeka 2020. koja vodi projekt EPK, koje je podnijela direktorca Emina Višnić.


O EPK je u posljednje vrijeme bilo mnogo riječi nakon što su vijećnici Mosta ukazali da su zaposleniku Rijeke 2020. Vuku Ćosiću, osim plaće, isplaćivana i dodatna sredstva u obliku angažmana njegove tvrtke Case Sensitive. Ovaj tjedan javnost je saznala i da je Ćosić raskinuo suradnju s tvrtkom i da sada djeluje samo kao vanjski suradnik. 


Zvonimir Peranić (Most) je spomenuo još dvije uplate za Vuka Ćosića, odnosno njegovu tvrtku Case Sensitive, iz 2016. godine, u visini od 15.000 odnosno 30.000 kuna, zapitavši koji su učinci njegova rada.  – Koristimo se rezultatima tih usluga i dan danas, rekla je Višnić, dok je Obersnel dodao da je potpuno nevažno u kojem je obliku angažiran Ćosić te da su to, kako je rekao – gluposti. Mostovci Peranić i Petra Mandić su prigovarali i zbog zapošljavanja na ugovor o djelu krajem 2016. godine za poslove za koje se, prema njihovim tvrdnjama, moralo sklapati ugovor o radu. Dodali su da zbog toga tvrtki prijeti kazna od 100.000 kuna. Direktorica Emina Višnić odgovorila je da to nije tako jer ti poslovi nemaju karakteristike za koje se sklapa ugovor o radu te da se ne boji moguće kazne.Potom se povela rasprava o odgovoru Emine Višnić na proizvke iz Mosta, objavljenom u medijima. Višnić je rekla da ona na oštre napade odgovara oštro, a pojedini vijećnici zamjerili su joj da bi zbog toga netko Rijeku mogao proglasiti za grad nekulture. – Vi niste ovdje izabrani nego postavljeni, a ako vam je neugodno na poziciji, zaposlite se u privatnom sektoru, poručio je direktorici Danko Švorinić (Lista za Rijeku). Sva gradska komunalna i trgovačka društva na dnevnom su se redu našla na inzistiranje većine u Vijeću koju čine Srednji blok i HDZ.