Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
17. listopada 2019.
Dobri rezultati

Riječki turistički plus u lipnju podebljali su - Zagrepčani

Foto: M.GRACIN
Foto: M.GRACIN
Autor:
Objavljeno: 9. srpanj 2019. u 13:43 2019-07-09T13:43:03+02:00

Daleko najveći broj noćenja ostvarili su Nijemci, gotovo šest tisuća. Trideset posto domaćih noćenja u lipnju ostvarili gosti iz Zagreba i Zagrebačke županije

RIJEKA - Lipanj je u Rijeci potvrdio nastavak trenda konstantnog porasta turističkog prometa pa je tako prošlog mjeseca u gradu boravilo nešto više od 18 tisuća turista i ostvareno je oko 46 tisuća noćenja. Riječ je o 21 posto više dolazaka i čak 34 posto više noćenja nego godinu dana ranije. Pokazuju to najnoviji podaci Turističke zajednice grada Rijeke iz sustava e-visitor prema kojima je lipanj nastavio pozitivan trend rasta turističkih brojki pa je tako prošlog mjeseca, dakle, bilo za trećinu više noćenja nego u lipnju prošle godine. Statistika kaže, strani turisti ostvarili su 38.183 noćenja. U usporedbi s lipnjem 2018. broj stranih noćenja veći je za 26 posto, dok su u ukupno ostvarenim noćenjima strani turisti sudjelovali s 83 posto. Domaći turisti ostvarili su 7.938 noćenja i broj domaćih noćenja je tako veći je za čak 89 posto. Ipak, pojedinačno su daleko najveći broj noćenja ostvarili Nijemci, gotovo 6 tisuća, a slijede državljani Italije, Bosne i Hercegovine, Španjolske, Austrije, Srbije, Mađarske, Poljske, Francuske te SAD-a.

Da Rijeka i dalje privlači najviše mlađu populaciju pokazuje i činjenica da su prošlog mjeseca najviše noćenja ostvarili turisti iz dobne skupine od 19 do 30 godina. Vodeći u kategoriji smještaja i dalje je privatni smještaj na koji otpada gotovo 26 tisuća noćenja, odnosno čak 56 posto, a već tradicionalno slijede hoteli s 10.176 noćenja, odnosno 22 posto, hosteli s ostvarenih 5.172 noćenja te ostali.

Obiteljski smještaj

I u prvih pola godine Rijeka je tako u značajnom plusu. Podaci e-visitora, naime, pokazuju kako je u šest mjeseci grad posjetilo više od 61 tisuću turista što je 11 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine te su ostvarili gotovo 160 tisuća noćenja, što je porast od čak 24 posto. Pri tome su strani turisti ostvarili 115.129 noćenja, a domaći turisti 44.490 noćenja. Broj stranih noćenja veći je za 18 posto, a broj domaćih noćenja veći je za 42 posto. Dok su prošlog mjeseca uvjerljivo najveći promet ostvarili gosti iz Njemačke, u prvih pola godine gosti broj jedan su ipak Talijani. Naime, državljani Italije su u tom periodu ostvarili nešto manje od 15 tisuća noćenja. Slijede državljani Njemačke s oko 12 tisuća noćenja, potom Bosne i Hercegovine s 11.111 noćenja. Zanimljivo, u prvih pet najvažnijih tržišta su u Rijeci, uz Italiju, Njemačku i BiH, SAD i Srbija. Najviše noćenja ostvaruju turisti iz dobne skupine od 19 do 30 godina te gosti od 31 do 40 godina. Strani turisti su u gradu boravili u prosjeku 2,57 dana, a domaći turisti 2,68 dana. I ukupno u prvih šest mjeseci najviše gostiju je odsjelo u obiteljskom smještaju u kojem je ostvareno oko polovice svih noćenja. Slijede hoteli s udjelom od 28 posto.

Petar Škarpa, direktor TZG-a Rijeke, istaknuo je zadovoljstvo ostvarenim rezultatima.

I dalje raste broj kreveta u privatnom smještaju

Na području grada Rijeke u lipnju je ukupno bilo raspoloživo 7.003 kreveta. U funkciji je pet hotela s 582 ležaja, dva prenoćišta s 396 ležajeva, petnaest hostela s 454 ležajeva, jedan učenički dom s 270 ležajeva te privatni smještaj s 1.323 smještajne jedinice i 5.301 ležajem. Iznajmljivača očito ima sve više, potvrđuju i najnoviji podaci o kapacitetima u gradu. Naime, lani je Rijeka imala oko 3.900 ležaja u privatnom smještaju što znači da je u pola godine njihov broj povećan za oko 1.400 ležajeva. Što je doista fanjska brojka za Rijeku, ako se uzme u obzir da je još 2016. godine, dakle, prije samo tri godine, u gradu na Rječini privatni smještaj imao manje od 1.300 ležajeva.

Novi trend

- Lipanj je donio nastavak pozitivnih trendova. Naime, izuzetno nam je drago da smo svih šest mjeseci ove godine imali rast po čemu smo izuzetak i šire od naše regije. Lipanj je bio posebno dobar, vjerujem ukupno gledano da i hotelijeri i iznajmljivači mogu biti zadovoljni. I to usprkos činjenici da iznajmljivača imamo sve više. Rekao bih da je ovaj porast rezultat sve bolje ponude u gradu, kao i toga da smo posljednjih godinu dana imali doista velik broj stranih novinara i studijskih grupa koji su posjetili Rijeku i zbog činjenica da je Rijeka iduće godine Europska prijestolnica kulture. Ta pojačana promocija je zasigurno pridonijela ovim rezultatima, kazao je Škarpa.

Također je istaknuo i doista velik skok domaćih noćenja tijekom lipnja. Ono što je u cijeloj priči zanimljivo, osim činjenice da je domaćih noćenja bilo skoro dvostruko više nego lani, jest to da su trideset posto domaćih noćenja u lipnju ostvarili gosti iz Zagreba i Zagrebačke županije.

- To je novi trend, vidljivo je da ovi gosti spavaju većinom u hotelima te dijelom u privatnom smještaju. Svakako nas veseli, a moguće je da ukazuje da je živnuo poslovni segment, dodao je direktor TZG-a Rijeke istaknuvši i kako se ove godine osjeti velik rast s njemačkog tržišta, ali i francuskog, što je dijelom rezultat i nove direktne aviolinije Rijeka – Marseilles. Zanimljivo, vidljiv je rast i s poljskog tržišta.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.