Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 2
Sutra: 12° 12° 2
10. prosinca 2019.
Šteta sanirana

Riječki tunel ponovo otvara svoja vrata u četvrtak

Snimio Sergej DRECHSLER
Snimio Sergej DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 20. lipanj 2018. u 18:10 2018-06-20T18:10:02+02:00

Tunel je prethodno zatvoren početkom svibnja zbog štete uzrokovane vandalizmom. Štetu na samom tunelu sanirao je Odjel za komunalni sustav Grada Rijeke i Turistička zajednica grada Rijeke

RIJEKA Riječki tunel nakon više od mjesec dana ponovo otvara svoja vrata u četvrtak, 21. lipnja u 10 sati. Atraktivna turistička lokacija u srcu Rijeke spremna je za nove posjetitelje.

Tunel je prethodno zatvoren početkom svibnja zbog štete uzrokovane vandalizmom. Štetu na samom tunelu sanirao je Odjel za komunalni sustav Grada Rijeke i Turistička zajednica grada Rijeke.

Trošak sanacije elektroinstalacija iznosio je oko 25 tisuća kuna, plus pet tisuća kuna za čišćenje i zamjenu uništenih elemenata u tunelu. Radi dodatnih sigurnosnih uvjeta, uskoro će biti postavljen i video nadzor u cijelom Riječkom tunelu.

Ovim dodatnim sigurnosnim aktivnostima i dodatnim kontrolama nastoji se spriječiti bilo kakav oblik vandalizma i eventualni troškovi koji nastaju kao rezultat toga, ističu u Gradu Rijeci.

Tunel je otvoren za posjete svaki dan od 10 do 20 sati. Ulaz tunela nalazi se pored katedrale sv. Vida i proteže se ispod riječkog Staroga grada do dvorišta Osnovne škole Dolac, gdje se nalazi drugi ulaz.

U  izgradnju tunela krenulo se zbog činjenice da je grad izrastao na području gdje su se u povijesti dodirivale brojne države, pa je postao i mjesto od posebne vojne važnosti.

Prokopala ga je talijanska vojska u živoj stijeni u dužini od 330 metara, u razdoblju od 1939. do 1942. godine. Učinjeno je to za potrebe zaštite civilnog stanovništva od zračnih bombardiranja, spuštajući se mjestimično na dubinu od deset metara. Širok je oko četiri i prosječno visok 2,5 metra.

Glavna tunelska cijev ima dva odvojka, jedan koji vodi prema zgradi nekadašnjega gradskog municipija i drugi prema katedrali sv. Vida. Gradnja tunela dobila je svoj smisao u ratnoj završnici 1944. i 1945. godine, kada je Rijeka bombardirana u valovima savezničkih zrakoplova.

Svrsi je poslužio i tijekom Domovinskog rata, kada je dio stanovništva u njemu u dva navrata potražio zaštitu. Tlo mu je posuto pijeskom zbog lakšeg hodanja i prohodan je cijelom dužinom, a unutarnja temperatura je 15 stupnjeva.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.