Sveučilište najavilo

Riječki studenti solidarno skupili milijune od upisnina, u Kampusu se gradi paviljon sa 280 kreveta

Ingrid Šestan Kučić

Foto arhiva

Foto arhiva

Investicija je to od 45 milijuna kuna s kojom će studenti riječkog Sveučilišta dobiti dodatnih 280 kreveta, a čak 70 posto te investicije financiraju sami studenti



RIJEKA – Sveučilište u Rijeci očekuje da bi početkom proljeća građevinski strojevi ponovo mogli ući u Kampus na Trsatu, jer bude li sve išlo prema planu na proljeće će započeti izgradnja četvrtog paviljona studentskog smještaja.


Investicija je to od 45 milijuna kuna s kojom će studenti riječkog Sveučilišta dobiti dodatnih 280 kreveta, a čak 70 posto te investicije financiraju sami studenti, jer kako je na konferenciji za novinare najavio prorektor za financije i poslovanje prof.dr. Davor Vašiček najveći dio izgradnje financirat će se iz studentskih upisnina pa će novi paviljon nositi naziv “Solidarnost – studenti studentima”.


– Riječ je o radnom nazivu, a preostali iznos zajednički će financirati Sveučilište i Studentski centar te se očekuje i manja financijska podrška Ministarstva znanosti i obrazovanja, najavio je prorektor.




Dodajući kako Sveučilište trenutno radi na ishodovanju građevinske dozvole te se vrše konačni pregovori s Ministarstvom znanosti i obrazovanja rektorica prof.dr. Snježana Prijić Samaržija najavila je da nakon zatvaranja financijske konstrukcije kreće raspisivanje natječaja za izvođača radova.


Početak gradnje četvrtog smještajnog paviljona u Kampusu tek je dio onog što će se tijekom ove akademske godine događati na Sveučilištu, a kao veći kapitalni projekt koji će biti gotov do početka ljetnog semestra rektorica je izdvojila “Mini kampus” u Iki.


– Riječ je o projektu vrijednom 14 milijuna kuna koji zajednički financiraju Ministarstvo, Sveučilište i Fakultet za menadđment u turizmu i ugostiteljstvu. Riječ je o izgradnji aneksa površine 1.300 četvornih metara s čitaonicom, knjižnicom i učionicama u kojem bi studenti trebali boraviti već s početkom ljetnog semestra, najavila je rektorica.


Na prvi dan akademske godine simbolično je otvorena i renesansna palača Mosie, najveća zgrada u Cresu, koja će na 1.900 četvornih metara uz funciju sveučilišnog centara društveno-humanističkih znanosti ujedno imati i funkciju regionalnog edukacijskog centra u kojem će se odvijati programi cjeloživotnog obrazovanja otvoreni za građane.



Prema najavama rektorice ono što će još obilježiti ovu akademsku godinu članstvo je u mreži Mlada sveučilišta za budućnost Europe (Young Universities for the Future of Europe – YUFE). Riječ je o mreži koja okuplja deset europskih sveučilišta, a jedini hrvatski član je riječko Sveučilište


– Tijekom ove akademske godine formirat će se virtualni kampus kroz koji će se povezati kampusi svih članica. U tom virtualnom kampusu svako će sveučilište imati svoje kolegije koje će moći odabrati studenti svih članica.


YUFE je veliki iskorak na europskoj razini, jer to je prva europska mreža sveučilišta koja će značajno olakšati mobilnost, a virtualni će kampus sadržavati i aplikacije koji će svim građanima omogućiti participiranje u raznim projektima. Za tu je potrebu formirano i novo studentsko tijelo, a svi studenti Sveučilišta u Rijeci dobit će YUFE iskaznice, navela je prof.dr. Prijić Samaržija.


Među mnogobrojnim novostima prorektor za znanost i umjetnost prof.dr. Alen Ružić najavio je novi katalog znanja, kao i postavljanje panela u Kampusu u sklopu projekta Rijeka EPK 2020 koji će omogućiti trajno održavanje izložbi, dok je prorektorica za informatizaciju i organizaciju prof.dr. Senka Maćešić najavila uvođenje e-potpisa i novi internet portal, a prorektorica za kvalitetu izv.prof.dr. Marta Žuvić naglasak je stavila na Pravilnik o priznavanju predhodnog učenja koji je riječko Sveučilište uvelo prvo u Hrvatskoj s ciljem proširiivanja pristupa visokom obrazovanju.


Bez plastične ambalaže i vrećica


Sveučilište u Rijeci želi biti ekološki osvješteno sveučilište pa u skladu s tim u Kampusu više nema plastične ambalaže, kao ni plastičnih vrećica. Zamijenile su ih fontane, u planu je ozeljenjavanje površina, a predstavljen je i sveučilišni ekološki promidžbeni materijal rađen u suradnji s lokalnim OPG-ovima.



Od sada će se Sveučilište predstavljati maslinovim uljem, vrećicama soli, pekmezima, predmetima od maslinovog drva, kao i raznim uporabnim predmetima od papira, a sljedeći je korak zdrava i održiva prehrana studenata.


– Postoje već sveučilišta koja su iz jelovnika izbacila crveno meso, a mi za sada samo razmišljamo o promjeni prehrane, kazala je rektorica.


U sklopu Kampusa, najavila je, uskoro će urediti i interpretacijski centar, a riječ je o parku s 11 interpretacijskih točaka, staklenikom za proizvodnju sjemena i pohranu sjemena, koji će biti i svojevrsni začetak ideje botaničkog vrta na tom prostoru.