Banska vrata

Riječki prometni čepovi i odroni: Kačjakom u oba smjera, otkriveno kad se otvara ulica Račkoga

Marinko Glavan

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Zatvaranje ceste uzrokovalo je nemale probleme u prometu između Rijeke i Orehovice, Svilnog i Pašca, kao i drugih grobničkih naselja, posebno u autobusnom prometu. Jučer popodne problem je donekle ublažen otvaranjem drugog traka ceste preko Kačjaka



RIJEKA – Dionica Državne ceste D-3 između Školjića i Orehovice bit će otvorena za promet u drugom dijelu današnjeg dana ili sutra, potvrdila je jučer Silvana Sorić, voditeljica ispostave Hrvatskih cesta (HC) u Rijeci.


Taj dio Državne ceste D-3 zatvoren je za sav promet još od ponedjeljka kada se, u blizini Banskih vrata, na kolnik odronila veća količina kamenog materijala, uključujući i gromade teške nekoliko tona koje su, u padu s visine od gotovo stotinu metara, probile zaštitnu ogradu iznad ceste i pale na prometnicu pri čemu nitko, srećom, nije stradao.


Zahtjevan posao


Zatvaranje ceste prouzročilo je nemale probleme u prometu između Rijeke i Orehovice, Svilnog i Pašca, kao i drugih grobničkih naselja, posebno u autobusnom prometu koji se prema grobničkim naseljima odvijao obilazno preko ceste D-404 i čvora Čavle te prema Orehovici, Svilnom i Pašcu čiji su žitelji mogli koristiti isključivo autobusnu liniju broj 13 koja prometuje između Rijeke i Pašca.




Jučer poslijepodne problem s autobusnim linijama je donekle ublažen, otvaranjem druge trake ceste preko Kačjaka pa su od 17 sati autobusi prema Grobniku iz centra grada prometovali preko Sušaka i Kačjaka do Orehovice i dalje prema krajnjim odredištima.


Jučer su još trajali zahtjevni radovi uklanjanja potencijalno opasnih dijelova stijenskog pokosa iznad ceste koji su prijetili novim urušavanjem, na čemu su bili angažirani građevinari-alpinisti, zbog izuzetno zahtjevnog terena, gotovo vertikalne litice iznad kolnika.


Uvjeriti se u sigurnost


– Ovisno o tome kada će sav materijal koji bi se još mogao urušiti biti uklonjen, cesta će biti otvorena za promet. Procjenjujemo da će biti otvorena u četvrtak poslijepodne ili u petak u prvom dijelu dana. Pokos je već pregledao vještak za geomehaniku koji je dao nalog što se još sve mora ukloniti te stručno mišljenje koje ćemo u pisanom obliku dobiti u četvrtak.



Kada sve bude gotovo te svi potencijalno opasni dijelovi pokosa uklonjeni, vozila će moći prometovati cestom. Zahvaljujem svim sudionicima u prometu na strpljenju i nadam se da razumiju kako cestu ne možemo otvoriti prije nego se uvjerimo da je promet njime siguran, rekla je Sorić, naglasivši još jednom kako je u ponedjeljak došlo do odrona materijala sa samog vrha litice, s visine od stotinjak metara, što ovu ionako opasnu pojavu na prometnicama čini još opasnijom zbog iznimno velikih sila koje nastaju prilikom obrušavanja kamenja s tako velike visine.



Iz Autotroleja su naglasili kako su od jučer poslijepodne linije 12, 13, 14 i 16 prebačene na trasu preko Kačjaka i Orehovice, a bit će vraćene na redovne trase prometovanja odmah nakon što Hrvatske ceste puste u promet državnu cestu preko Banskih vrata.


Od sinoć Ulicom Kačjak prometovanje u oba smjera


Radovi na polaganju energetskih kablova u trup sjevernog kolnika Ulice Kačjak su gotovi – stoga se od sinoć ovom prometnicom može prometovati u oba smjera. Investitor zahvata Izgradnja kabelske veze 110KV TS Sušak – TS Turinić, Dionica TS Sušak – čvor Orehovica bio je Hrvatski operator prijenosnog sustava (HOPS), a izvođač Valard Zagreb/Valard Construction LP, koji čini dio grupacije Quanta Services.



Radovi su počeli lani početkom ljeta, a trebali su biti gotovi do kraja 2019. godine – no sve se odužilo eto sve do sada. Svo to vrijeme bila je na snazi posebna regulacija prometa. Već smo pisali da na gradilištu nije bilo baš živo, to jest da je dinamika radova manjkava, a onda je kao razlog nedostatku radnika istaknuto da se radi o testiranju položenih kablova.


– Ovim putem zahvaljujemo građanima na iskazanom strpljenju i razumijevanju prilikom izvođenja radova, naveo je jučer u priopćenju izvođač radova. (Lj. H.)