70. godišnjica osnutka

Riječki planinari apeliraju: ‘Spasimo dom Snježnik, potrebna mu je obnova’

Sanja Gašpert

Foto HPD Platak

Foto HPD Platak



PLATAK – Hrvatsko planinarsko društvo Platak organiziralo je u povodu 70. godišnjice osnutka i djelovanja prvi pohod na Snježnik, koji je privukao velik broj planinara te brojem nadmašio sva očekivanja organizatora. Izuzetno lijepo vrijeme, nakon svih prethodnih dana kiše, izmamilo je mnogobrojne planinare na Platak.


Prema vođenoj evidenciji Društva, pozivu na druženje u prirodi odazvalo se 350 planinara iz četrdesetak planinarskih društava. Na pohod su došli i planinari iz Celja i Kočevja. Nakon pozdravnog govora predsjednika Društva Zorana Bistričića, koji je objasnio razloge postojanja obilaznice kojom se planinarilo, a koja će se idućih godina održavati svake druge nedjelje u lipnju, mnogobrojni planinari su s neskrivenim odobravanjem podržali incijativu »Spasimo dom Snježnik«.


Na pohod se krenulo zajednički do odvojka, gdje su se grupe A i B nakon okrepe hladnim čajem i kolačima odvojile. Grupa A je krenula »preko grebena«, a grupa B »kroz grotlo«. U grupi B je s vodičima iz PD-a Obruč i vodičima iz HPD-a Željezničar bilo i četvero slijepih osoba, koja su posebno vođena i bez problema su se ispela na vrh Snježnika.




– Već dugo vremena Snježnik nije bio tako posjećen, doslovno rijeka planinara se iz dva pravca slijevala prema vrhu. Na samom vrhu nagrađeni su prekrasnim pogledom od Kvarnerskog zaljeva do slovenskog Snežnika i na Kupsku dolinu u Gorskom kotaru. Sunčan dan, lagani povjetarac i osjećaj ugode na 1500 metara nadmorske visine kod planinara je učinio neskriveno zadovoljstvo i uživanje na obroncima Snježnika.


Zajedničkom fotografijom i s istaknutim natpisom »Spasimo dom Snježnik« planinari su ovim činom htjeli potaknuti svijest onih o kojima sudbina doma ovisi. Treća sreća, mogli bismo reći, prisjećajući se tri generacije planinara koje su pridonijele inicijativi.


Prva je 1950. godine izgradila dom na Snježniku, druga je od 1973. do 1974. godine obnovila dom na Snježniku i treća generacija mladih planinara koju još druga generacija »platkovaca« može potaknuti na entuzijazam s kojim su obnavljali dom 1974. godine. Današnja generacija planinara ima priliku da preko Europskih fondova dođe do toliko potrebnih financija za obnovu doma, kazao je Bistričić.


Zajedničkom fotografijom na obroncima ispod doma na Snježniku planinari su ovjekovječili prvi pohod na Snježnik i zaputili se natrag prema Velikom domu Platak, gdje je nakon dobre maneštre započela planinarska fešta uz odabranu glazbu i ples seniora Platka, koji su bez obzira na godine pokazali i da nakon uspona imaju snage za ples.


Druženje je potrajalo do poslijepodnevnih sati, uz zahvale platkovaca na ovakvom odazivu planinara, kao i na najavama drugog pohoda sljedeće godine na istom mjestu i s još bogatijim sadržajem.