Studij na engleskom

Riječki medicinski fakultet upisuju njemački, francuski i talijanski studenti

Ingrid Šestan Kučić

Medicinski fakultet – završen zahtjevan posao pokretanja studija na engleskom jeziku / arhiva NL

Medicinski fakultet – završen zahtjevan posao pokretanja studija na engleskom jeziku / arhiva NL

Ukupna upisna kvota je 30 mjesta, a prijave za jesenski upisni rok trajat će do 31. kolovoza. Uz 12 njemačkih, u Rijeci će idućih šest godina boraviti i dva talijanska te jedan francuski student



Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci treća je hrvatska visokoškolska ustanova iz područja medicine koja će od iduće akademske godine imati sveučilišni studij medicine na engleskom jeziku na koji se u ljetnom upisnom roku upisalo 15 brucoša, i to većinom iz Njemačke. Uz 12 njemačkih studenata, u Rijeci će idućih šest godina boraviti i dva talijanska te jedan francuski student, a kako je na jučerašnjem predstavljanju studija istaknuo dekan prof. dr. Tomislav Rukavina, do sada je popunjeno pola upisne kvote te se na jesenskom upisnom roku očekuje upis još 15 studenata. Ispitni rokovi za inozemne studente održani su u Rijeci i Kölnu, a prema riječima voditeljice studija na engleskom jeziku izv. prof. dr. Sanje Štifter prijemnim ispitima pristupila su 24 kandidata.



Medicinski fakultet se angažirao i oko organizacije smještaja inozemnih studenata koji će svoje nove domove morati potražiti na tržištu nekretnina te su stoga obaviještene agencije o potrebi za pripremom dvojezične dokumentacije. Iako će inozemni studenti cijeli studij slušati na engleskom jeziku, prodekan za razvojne programe prof.dr. Saša Ostojić kao jednu od njihovih obaveza najavio je učenje hrvatskog jezika, jer već na trećoj godini studija kliničke će vježbe početi slušati na hrvatskom.


– Strani studenti omogućit će bilateralnu mobilnost nastavnog i nenastavnog osoblja te će u naš grad donijeti nešto novo. Donijet će svoju kulturu, a učenjem hrvatskog jezika sami će upiti dio hrvatske kulture – poručio je prof.dr. Ostojić.





– Ukupna upisna kvota je 30 mjesta, a prijave za jesenski upisni rok trajat će do 31. kolovoza. Upisani kandidati zadovoljili su na prijemnom ispitu, a upite za studij imali smo sa svih kontinenata – kazala je voditeljica studija.


Godinu studija studenti će plaćati devet tisuća eura, što je prema riječima dekana istovjetna cijena onoj koju imaju ostala hrvatska sveučilišta s takvim studijem, a dio tih sredstava uz pokrivanje troškova organizacije studija koristit će se za poboljšanje nastavne i znanstvene infrastrukture.


– Na pokretanje ovog studija nagnala nas je činjenica da želimo fakultet, kao i Sveučilište, otvoriti prema međunarodnom okruženju i to okruženju kojem formalno pripadamo. U tradiciji dugoj više od šest desetljeća u međunarodnim smo okvirima prepoznati po znanstvenom radu. Do sada nismo bili prisiljeni natjecati se u domeni obrazovanja te je naša želja u idućim godinama da budemo prepoznati i po najboljem mogućem obrazovanju – kazao je dekan.


Pokretanje studija medicine na engleskom jeziku, prema ocjeni rektorice riječkog Sveučilišta prof. dr. Snježane Prijić Samaržija, bilo je vrlo zahtjevno jer iako studij na engleskom jeziku postoji već na Ekonomskom fakultetu, u slučaju Medicinskog fakulteta radi se o šestogodišnjem studiju, reguliranoj profesiji, kao i o studiju koji uključuje vježbe u KBC-u.


– Vrlo zahtjevan posao i fascinirana sam brzinom kojom je odrađen. Internacionalizacija studija i otvaranje prema drugim zemljama EU-a i svijeta cilj je Sveučilišta, a iako imamo potpisano više od 450 ugovora s inozemnim sveučilištima, najteži dio upravo je internacionalizacija studijskih programa, zaključila je rektorica.