Post festum

Riječki karneval 2018: Pogledajte najveću kolekciju sjajnih fotki i recite nam vaše mišljenje o karnevalu

Slavica Mrkić Modrić

Foto: D. LOVROVIĆ

Foto: D. LOVROVIĆ

Uvijek će biti onih koji će se rušiti u nesvijest od ushita kako je sve bilo savršeno, kao i onih koji će se rušiti u nesvijest od njurganja. Istina je uvijek negdje između, a dok je tako – dobro je



RIJEKA Više od deset tisuća maškara u 101 karnevalskoj skupini prodefiliralo je u nedjelju srcem Rijeke u sklopu velike završne povorke Riječkog karnevala. Unatoč mogućnosti da riječki maškarani vrhunac prate putem elektroničkih medija ili pak na mreži svih mreža, Riječani su pohrlili na Korzo svjesni nemogućnosti cjelovitog doživljaja ako nisi i sam dio zbivanja.


A na ulicama užeg centra grada zbivao se pravi maškarani spektakl. Bogatstvo boja, zvukova, suživot tradicije i iskoraka u neki novi karneval. Za svakog ponešto, za sve zaljubljenike u masku osmosatna zabava. Što s onima koji masku baš i ne ljube? E, njima je najbolje i najbezbolnije bilo praviti se da ih nema ili otputovati jer oduvijek većina određuje pravila, a odavno se zna da je Rijeka maškarana metropola.



Bit će i europska prijestolnica kulture, pa se već na ovom karnevalu »uvježbavala« Rijeka 2020. godine. Kako? Tako što se među prvih petnaestak grupa povorke našlo gotovo dvije tisuće mladih maškarona koji karneval doživljavaju na neki novi, neki svoj »futuristički« način. Je li uspjelo? O tome će suditi organizatori, a i nije 2020. godina sutra – karnevalisti imaju vremena uvježbati nastup za EPK.




U ostatku povorke bilo je baš »budi što želiš, dođi na Riječki karneval«. Mašta je radila punom parom, a maškaroni ovoga kraja koji čine gotovo devedeset posto povorke iznova su potvrdili da Primorci vole satiru, ali na neki sebi urođeni, blagi način.



Oduvijek je bilo bitno biti lijep, imati savršeno sašivene kostime i dobro uigranu koreografiju, a političke poruke ionako objese onog trenutka kad objese slamnatog krivca za sve. Tko želi čitati politiku riječkog maškaranog prstena, neće je čitati na Korzu u velikoj povorci, već prolazeći mjestima riječkog prigrada i gledajući one slamnate jadnike koji vise i čekaju smaknuće. Za »žešću« političku poruku na povorci su već godinama »zaduženi« karnevalisti Krnjevalske udruge Polanta iz Kaštel Kambelovca, a i još poneke gostujuće karnevalske skupine, primjerice one istrijanske čiji karneval počiva upravo na takvom seciranju političke zbilje.



Nije da se i domaće maškarane skupine ne počešu tamo gdje ih svrbi, ali na sasvim drugačiji, ponavljamo, puno blaži način. Ili – mi ipak najviše volimo mesti u svom dvorištu, tj. na lokalnoj razini. Upravo tako to bi i za ove karnevalske završnice koja je u Rijeku dovela mnoge goste iz svih krajeva svijeta, pa samim tim u skladu s onom – dobar glas daleko se čuje, po tko zna koji put Riječki je karneval »odradio« ulogu ambasadora ne samo grada u kojem je rođen, već i ostatka Lijepe Naše.



Još malo pa korizma, a što se tiče karnevala, uvijek će biti onih koji će se rušiti u nesvijest od ushita kako je sve bilo savršeno, kao i onih koji će se rušiti u nesvijest od njurganja. Istina je uvijek negdje između, a dok je tako – dobro je! Organizatorima, kao i svim sudionicima karnevala pohvala za zalaganje i preporuka – počinite malo, aš čovik se ni ne obrne, a već je pust.


PS Tko je propustio naš spektakularni jučerašnji tiskani prilog na čak 48 stranica posvećen Riječkom karnevalu može ga potražiti u našem oglasnom odjelu