Atrakcija

Riječki dvoglavi orao završio u slavnom New York Timesu

P. N.

Foto: M. GRACIN

Foto: M. GRACIN

Članak "Nužno carstvo" kojeg potpisuje Robert Kaplan bavi se područjem bivše Jugoslavije i objašnjava čitateljima turbulentnu povijest, ali i sadašnjost ovih prostora



Riječki dvoglavi orao, koji je nedavno vraćen na Gradski toranj na Korzu, završio je u slavnom New York Timesu. 


Osim što je izazvao ogromno zanimanje samih Riječana, koji su danima strpljivo čekali u redu da uz pomoć riječkih vatrogasaca iz blizine pogledaju skulpturu, orao je sletio i na stranice vjerojatno najpoznatijih svjetskih novina.


Članak “Nužno carstvo” kojeg potpisuje Robert Kaplan bavi se područjem bivše Jugoslavije i objašnjava čitateljima turbulentnu povijest, ali i sadašnjost ovih prostora.




Autor je boravio u Rijeci upravo u vrijeme vraćanja dvoglavog orla na riječku uru te je kroz razgovor s Giacomom Scottijem iskoristio priču o orlu da svojim čitateljima pobliže pojasni bogatstvo povijesti i brojne promjene kroz koje su ova područja prolazila.


“To je habsburški, a ne hrvatski, talijanski ili mađarski simbol. Skinuli su ga fašisti i on simbolizira slobodu i autonomiju koju je ovaj grad imao za vrijeme Habsburgovaca”, rekao je Scotti u tekstu.


Autor zaključuje kako je upravo činjenica da je Hrvatska suverena država u Europskoj uniji dovela do okolnosti koje dozvoljavaju ovakvo “bezopasno iskazivanje lokalnog ponosa”.


Orginalni članak pročitajte OVDJE 


Screenshot


Screenshot