Javni poziv

Riječki Startup inkubator čeka novu generaciju

Aneli Dragojević Mijatović

Foto: Damir Škomrlj

Foto: Damir Škomrlj

Poziv je otvoren do 20. listopada, a nova generacija počinje s radom 28. listopada. Mogu se prijaviti svi zainteresirani, s poslovnom idejom, neovisno o dobi ili prebivalištu, s tim da moraju proći predselekciju



RIJEKA – Javni poziv za ulazak jedanaeste generacije korisnika u Startup inkubator Rijeka svima zainteresiranima uputili su s jučerašnje konferencije za medije, Jana Sertić, pročelnica Odjela za poduzetništvo Grada Rijeke, Dario Zorić, direktor Riječke razvojne agencije Porin i Neven Vorkapić iz tima »Kapela Distilling Company«, pobjednika desete generacije korisnika riječkog Startup inkubatora. Kako su istaknuli, poziv je otvoren u razdoblju od 9. rujna, dakle od jučer, pa sve do 20. listopada ove godine, a nova generacija počinje s radom 28. listopada.


U Startup inkubatoru Rijeka do sada je boravilo deset generacija korisnika te je svoje ideje razvijalo 149 timova, odnosno 383 korisnika koje je mentoriralo više od 35 mentora iz različitih područja (marketing, dizajn, intelektualno vlasništvo, pravo, razvoj poslovnog modela, financiranje projekta, računovodstvo malih i srednjih poduzetnika, komercijalizacija inovacija, poslovne komunikacije, 3D print i drugo).


Sertić je podsjetila da je s prošlom generacijom ukinuta i dobna granica za polaznike, sam program sada traje nešto dulje, odnosno osam mjeseci, a postupak teče tako da kada timovi ili pojedinci predaju svoje ideje, s njima će prvo biti odrađen inicijalni razgovor, te će u toj predselekciji Programsko vijeće donijeti odluku tko od njih ulazi u Startup inkubator. Lani je primjerice bilo 20-ak ideja, 12 timova je ušlo u inkubaciju, a na kraju je cijeli proces uspješno završilo njih šest, rekla je Sertić. Veli da podržavaju široki raspon ideja, a nije čak ni uvjet da te fizičke osobe koje se javljaju imaju prebivalište na području Rijeke, već samo da kasnije, odnosno tek u slučaju dobivanja nagrada, registriraju svoj poslovni subjekt u Rijeci.




Nadalje je istaknuto da će u cilju približavanja modela rada timova u Startup inkubatoru biti održana informativna predavanja na riječkim fakultetima, Gradskoj knjižnici Rijeka (Poslovni kutak), Hrvatskom zavodu za zapošljavanje i drugima. Za sve kojima je potrebna pomoć oko provjere ideja i sastavljanja prijave bit će održana i radionica na temu »Kako do ideje i prijave za Startup?«, i to u dva termina: 20. rujna i 17. listopada u Startup inkubatoru, s početkom u 18 sati.


Neven Vorkapić iz »Kapela Distilling Company« prenio je pak svoje iznimno pozitivno iskustvo sa Startup inkubatorom Rijeka, koji im je, kaže, pružio priliku da saznaju puno novih stvari o poslovanju, poslovnoj kulturi, upoznaju puno ljudi, te dograde svoje znanje na svim poljima. Kaže da je to prilika koju ne treba propustiti jer tu su mentori, informacije, prostor, besplatna edukacija od osam mjeseci…


Tu je, veli, i novčana nagrada, koja je dodatni motiv, međutim, glavni motiv mora biti ideja, napredak, te na koncu osnivanje firme. Potvrdio je da njihov tim upravo predaje papire za osnivanje firme koja bi uskoro trebala i službeno biti registrirana, ovisno o tome, napomenuo je, koliko će trajati papirologija. Sertić je potvrdila da su i ostali timovi, koji su bili dobitnici nagrada u desetoj generaciji, u procesu osnivanja tvrtki, što i jest uvjet za korištenje nagrada.