Savez lijevog centra

Riječki SDP, PGS, IDS, HSU, laburisti i SDSS potpisali koaliciju: Obersnel kandidat za gradonačelnika, Filipović i Ivaniš zamjenici

Tihana Tomičić

Snimio Ivica TOMIĆ

Snimio Ivica TOMIĆ

Izbor Ivaniša za Obersnelova zamjenika veliko je iznenađenje



RIJEKA Riječki SDP, PGS, IDS, HSU, Hrvatski laburisti-stranka rada i SDSS potpisali su koalicijski sporazum o zajedničkom izlasku na izbore 21. svibnja. Naravno, kandidat za gradonačelnika je šef riječkog SDP-a Vojko Obersnel, a jedan zamjenik mu je stranački kolega Marko Filipović, dok će drugi zamjenik biti PGS-ov Nikola Ivaniš. Predsjednik Gradskog vijeća bit će, ako koalicija pobijedi, IDS-ov Oskar Skerbec.


Izbor Ivaniša za Obersnelova zamjenika veliko je iznenađenje, jer ne samo da je PGS godinama bio najoštrija gradska opozicija, već je i osobni sukob dvojice čelnika SDP-a i PGS-a već bio prešao u gradsku legendu. No, »prilika čini lopova«, pa su se SDP i PGS ponovno povezali nakon što je lijevi savez nedavno napustio HNS.


Donedavno se, međutim, očekivalo da će IDS dati zamjenika gradonačelnika, i to Skerbeca, a da će Nikola Ivaniš biti predsjednik Gradskog vijeća, ali su u zadnji čas pregovori skrenuli u smjeru novog scenarija. To je imao potrebu iskomentirati i sam Obersnel, rekavši kako mu je »neopisivo drago« što se tradicionalnom lijevom savezu pridružio i PGS:

– Kolega Ivaniš i ja znamo se godinama, još iz studentskih dana, u 90-ima smo zajedno čuvali Rijeku, a kao što je to često slučaj čak i u obiteljima, ili prijateljstvima, ljudi se ponekad i raziđu, a onda se opet ujedine ako imaju zajedički cilj. Taj zajednički cilj i sad imamo, a to je razvoj Rijeke, i izuzetno mi je drago što smo ovdje zajedno, jer zajedno ćemo sačuvati sigurnost i stabilnost Rijeke, rekao je Obersnel.




O novom-starom odnosu progovorio je i Nikola Ivaniš:


– Nakon 27 godina mog bavljenja politikom u Rijeci, evo, PGS i ja smo opet i službeno u koaliciji lijevog centra. Za PGS suradnja sa SDP-om nije nepoznanica, uostalom naša zajednička koalicija Obitelj bila je dosad najuspješnija riječka koalicija, tada smo održali sve one vrijednosti koje Rijeku čine Rijekom. A za one koji se pitaju zašto je PGS opet tu, evo odgovora: čini nam se da najavljena konzervativna revolucija treba biti zaustavljena. Desna priča se fokusira prema Rijeci, i za PGS nema drugog mjesta, nego za ovim stolom. Mi smo lijeva, regionalistička i liberalna stranka, kao i svi u ovom savezu, rekao je Ivaniš.


– Neistina je – dodao je – da je Rijeka grad u kojem se loše živi, to je grad u koji mnogi žele doći. I neistina je da ovaj čovjek, Vojko Obersnel, ne zaslužuje još jedan mandat da obrani naše zajedničke vrijednosti, a Nikola Ivaniš nije promijenio svoj svjetonazor, rekao je Ivaniš, dodajući da Obersnel predstavlja sve ono što je stil života Rijeke, a što je prepoznato i u Europi kroz projekt EPK.


Predsjednica PGS-a Rijeke Tea Mičić Badurina kazala je sljedeće:


– Neki se pitaju hoćemo li mi u PGS-u izgubiti dosljednost ovim potezom. Kratko i jasno: nećemo. Dapače, utjecaj regionalne opcije konačno će postati opipljiv, jer naših 13 programskih smjernica bit će u zajedničkom izbornom programu, kazala je.


Na inzistiranje novinara da odgovori kako pred biračima planira pravdati vjerodostojnost svoje politike ako će mu sada zamjenik biti donedavno najoštriji kritičar Ivaniš, Obersnel je rekao:


– Jasno sam odgovorio o odnosu s kolegom Ivanišem, naše su stranke vrlo bliskog svjetonazora, i gotovo sam uvjeren da našim biračima više ništa ne treba pojašnjavati.


Inače, Nikola Ivaniš je najavio da će dužnost zamjenika obnašati volonterski, dok je Obersnel izjavio da nije umoran, ni zasićen, već pun elana i volje da ispuni sve odrednice Strategije razvoja Grada Rijeke do 2020. godine, kad će se realizirati najveći projekt – Europska prijestolnica kulture.


Inače, kao glavnu političku platformu čelnici stranaka naveli su borbu protiv konzervativne revolucije, a kao njezine vinovnike Obersnel je locirao svoje protukandidate, Kristjana Staničića iz HDZ-a i nezavisnog Hrvoja Burića.