Mentalno zdravlje

Riječki Mentalfest posvećen prevenciji suicida

Slavica Kleva

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Točno je da smo kao županija po suicidima ispod republičkog prosjeka, ali još uvijek ne i u Europi, ako isključimo sjeverne i skandinavske zemlje gdje su suicidi u postocima najviše izraženi, istaknula pročelnica za zdravstvo i socijalu Karla Mušković



RIJEKA – Povodom obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja je održana konferencija za novinare na kojoj su najavljene brojne aktivnosti koje će se odvijati pod zajedničkim nazivnikom Mentalfest, a trajat će od 7. do 12. listopada.


Pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Karla Mušković naglasila je da će ovogodišnji Mentalfest, četvrti po redu, biti posvećen prevenciji suicida s obzirom da broj mentalnih poremećaja ima trend rasta, pa tako i suicida.


– Točno je da smo kao županija po suicidima ispod republičkog prosjeka, ali još uvijek ne i u Europi, ako isključimo sjeverne i skandinavske zemlje gdje su suicidi u postocima najviše izraženi, naglasila je Mušković podsjetivši da su organizatori ovogodišnjeg Mentalfesta Dom za odrasle osobe Turnić, Grad Rijeka, KBC Klinika za psihijatriju, Medicinska škola, Odjel za zaštitu mentalnog zdravlja i prevenciju bolesti ovisnosti, Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ-a, Udruga za pomoć ovisnicima Vida, Udruga Vista, Udruga za pružanje podrške osobama s mentalnim poteškoćama Podrška te Sveučilište u Rijeci, Filozofski fakultet.




– Od prvog održavanja Mentalfesta prije četiri godine trudimo se okupiti sve dionike koji rade na mentalnom zdravlju oboljelih kako bi im bilo bolje. Svatko iz svog područja radi koliko može i koliko zna, i danas, nakon četiri godine smo povezaniji, kazala je ravnateljica Doma Turnić Martina Baiocco.


Ispred Filozofskog fakulteta prof. dr. Ines Srdoč-Konestra potvrdila je da je Filozofski fakultet od prvog dana održavanja Mentalfesta uključen u promicanje mentalnog zdravlja s humanističke strane, angažmanom profesora koji se bave filozofijom psihijatrije na način da se istražuju teme kojima se bavi Mentalfest. Složila se da se u rad više trebaju uključiti i studenti pedagogije i psihologije.


– Kako je sve u životu proces, tako je i ovaj Mentalfest svake godine dublji, sadržajniji, s tendencijom da se produbimo i osnažimo. Stoga smo ove godine simpozij o suicidu organizirali na Botelu Marina ne bi li se približili običnom čovjeku, da nešto čuje i bude na predavanjima koja će držati desetak eminentnih predavača na ovu itekako važnu temu, kazala je pročelnica Klinike za psihijatriju prof. dr. Ika Rončević-Gržeta.



Ispred Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Karmen Jureško je najavila prezentaciju novog programa namijenjenog odgajateljima, a on se oslanja na Nacionalni program koncipiran tako da pomogne odgajateljima koji rade s mladima.


– Program obuhvaća vještine lakog pristupa, jer više od 97 posto odgajatelja primijeti neke čudne simptome kod djeteta, ali se njih 70 posto ne usudi reagirati jer se boje da li idu u dobrom smjeru, kazala je Jureško.


Medu brojnim aktivnostima koje će se tijekom idućeg tjedna odvijati na više lokacija treba izdvojiti simpozij, okrugle stolove, predstave, izložbe, Ulični dan kod Konta gdje će se održavati razne radionice, između ostalog će se fotografirati tetovaže i pričati o njima kako i zašto su nastale, u pričaonici će se moći otvoreno razgovarati o borbi s ovisnošću ili problemima mentalnog zdravlja, a bit će i drugih izvrsnih radionica.