Moguće blokade i propast zdravstvenog sustava

Riječki KBC platit će 21 milijun kuna zbog tužbi za prekovremene sate?

Barbara Čalušić

I zdravstvu je potrebna infuzija / Foto Vedran KARUZA

I zdravstvu je potrebna infuzija / Foto Vedran KARUZA

Od 43 pravomoćne presude u riječkoj bolnici, drugostupanjski sud potvrdio je 26 prvostupanjskih presuda koje su time postale pravomoćne



RIJEKA Do druge polovine proteklog mjeseca protiv Kliničkog bolničkog centra Rijeka podneseno je 512 tužbi zbog isplate dodataka na prekovremeni rad čija ukupna vrijednost iznosi 21 milijun kuna.


U isto vrijeme KBC Rijeka zaprimio je ukupno 43 pravomoćne presude kojima se obvezuje platiti glavnicu u visini od 589.988 kuna, parnični trošak u visini od 311.390 kuna te pripadajuće zakonske zatezne kamate.


Astronomske iznose koje bi prema odluci Vrhovnog suda trebao isplaćivati KBC Rijeka kao i druge zdravstvene ustanove komentirala je Radmila Čahut Jurišić, predsjednica Sindikata zdravstva Hrvatske.




– Pravno shvaćanje Vrhovnog suda u suprotnosti je s člankom 49. važećeg Kolektivnog ugovora za zdravstvo, gdje stoji da se prekovremeni rad obračunava na osnovnu plaću, dakle bez dodataka na plaću. Obračun prekovremenog rada u zdravstvu će se i dalje obavljati sukladno tom članku, budući da Vrhovni sud nije pregovarač za Kolektivni ugovor. Dakle dok se članak 49. ne izbriše ili ne preformulira, a to mogu mijenjati samo potpisnici Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, izračun prekovremenih sati obavljat će se sukladno tom članku. Budući da zdravstveni djelatnici imaju veliki postotak, što na uvjete na radu, što na iznimnu odgovornost za život i zdravlje ljudi, zatim osam posto za magisterij i 15 posto za doktorat, na ovaj način možemo očekivati samo financijski slom zdravstva. Moram napomenuti da se sadašnji obračun prekovremenih sati, dakle bez dodataka na plaću na ovaj način obavlja već 23 godine, od prosinca 1996. godine, dakle od prvog granskog kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, kaže Čahut Jurišić.


Kako dodaje, od 43 pravomoćne presude u riječkoj bolnici, drugostupanjski sud potvrdio je 26 prvostupanjskih presuda koje su time postale pravomoćne. S obzirom na to da je od 1. rujna ove godine na snazi novi Zakon o parničnom postupku prema kojem u postupcima u sporovima vrijednosti do 10.000 kuna žalba protiv presude ne odgađa ovrhu, 17 prvostupanjskih presuda postalo je pravomoćno bez obzira na činjenicu da je KBC Rijeka na njih uložio žalbu.