Mystic Show

Riječki Houdini nakon 3 minute »pobjegao« iz vodenog tanka na tribinu

Ivana Kocijan

Vezan lancima i zatvoren poklopcem, Škedel je nakon nešto više od 3 minute provedene u vodi »osvanuo« na drugom kraju dvorane čime je uspješno okončana dramatična iluzija koja nikoga nije mogla ostaviti ravnodušnim



RIJEKA » Atraktivan scenski spektakl Mystic show preksinoć je u Centru Zamet mnogobrojnoj riječkoj publici pružio dva sata uživanja u neobičnom i mističnom svijetu magije i iluzije.


   – Varat ćemo vas jer ste vi to tražili, rekao je na početku večeri »domaćin« Andrej Škedel, riječki mađioničar i iluzionist koji je okupljene proveo kroz svojevrsni povijesni pregled iluzionističkih trikova koje su osim njega demonstrirala još trojica mađioničara.


Houdinijeva iluzija


Dva sata zabavnog varanja kulminirala su izvođenjem prve ikad patentirane velike iluzije na svijetu, Houdinijevog bijega iz vodenog tanka koji od 1926. godine nitko nije izveo na taj način. Vezan lancima i zatvoren poklopcem, Škedel je nakon nešto više od 3 minute provedene u vodi »osvanuo« na drugom kraju dvorane čime je uspješno okončana dramatična iluzija koja nikoga u Centru Zamet nije mogla ostaviti ravnodušnim.




   – Takve se iluzije nikad ne mogu do kraja definirati, svaki se put izvodi kao prvi put. Svaka izvedba je jedinstvena i jako je zahtjevna, i meni je bila iznenađenje kao i drugima, otkrio je Andrej nakon showa.


   Nakon njegovog prvog javnog izvođenja poznate Houdinijeve iluzije, mnogi su se zapitali hoće li je još koji put ponoviti, možda i u nekom drugom gradu. Kako doznajemo, zanimanje za show je veliko tako da je mogućnost turneje po Hrvatskoj vrlo izgledna.


   – Opet je jedna nova scena krenula iz Rijeke. Drago mi je Rijeka opet piše povijest, barem što se mađioničarstva tiče, zaključio je Škedel.


Leteći stol


Među točkama kojima se riječki mađioničar predstavio tijekom večeri bilo je i nabadanje asistentice Melite na mač, trikovi s užetom i letećom gumenom kokoši, pogađanje misli, kao i još jedna Houdinijeva iluzija, bijeg iz starog poštanskog kovčega u koji je bio zatvoren lancima, ruku omotanih lancem.  


   Osim njegovog, atraktivan je bio i nastup šibenskog mađioničara Caspera. Njemu su se na »repertoaru« našle klasične manipulacije poput pretvaranja ptice u maramicu i sličnog. Stručnjak koji izvodi trikove koje izvode i najpriznatiji svjetski iluzionisti na scenu je doveo i leteći stol, a pokazao je i ekstremnu točku spaljivanja glave živoj osobi.


   Zanimljiv je bio i istarski mađioničar Magic Albin koji se predstavio dinamičnim trikovima s kuglicama i kartama, a demonstrirao je i razdvajanje tijela u dvije kutije, probadanje bodežima i drugo.


   Titulu najzabavnijeg mađioničara prvog Mystic showa u kojem su sudjelovale i djevojke iz plesne skupine Ri Dance svakako je zaslužio istarski mađioničar i zabavljač Stefano čiji su simpatični trikovi najviše nasmijali prisutne, posebno najmlađe koji su s najviše oduševljenja pratili upravo njegove otkačene interpretacije koje su često graničile s parodijom.