Gradska oporba

Riječki HDZ: Obersnel nadmašio Copperfielda, »nestalo« 15 tisuća stanovnika

Marinko Glavan

Josip Ostrogović i Marjan Perica, Foto: Roni Brmalj

Josip Ostrogović i Marjan Perica, Foto: Roni Brmalj

Rijeka je, prema riječima, Josipa Ostrogovića postala neugodno mjesto za život, bez perspektive, zahvaljujući Obersnelovoj nesposobnosti



RIJEKA Vojko Obersnel nadmašio je i Davida Copperfielda u točki nestajanja, jer ni Copperfieldu ne bi uspjelo što Obersnelu jest – da u razdoblju od 2001. do 2011. godine nestane više od 15 tisuća stanovnika u Rijeci, rekao je na konferenciji za novinare Josip Ostrogović, dopredsjednik Gradskog odbora HDZ-a Rijeke, podsjećajući na gradonačelnikovu izjavu da nije Copperfield i ne bavi se iluzionizmom, nego izvršava obećanja.


U tom kontekstu Ostrogović je Obersnela podsjetio na njegova neispunjena obećanja.


– U ožujku 2009. godine najavio je početak gradnje autobusnog kolodvora najkasnije do kraja te godine. U listopadu 2005. izgradnju gradske knjižnice do konca 2008., a u prosincu 2002. novu zgradu Muzeja moderne i suvremene umjetnosti do polovice 2005. godine.




Na financiranje ova tri propala projekta Grad Rijeka do sad je potrošio nevjerojatnih 102,3 milijuna kuna, što je za rubriku vjerovali ili ne. Za usporedbu, Osijek je od ideje do izgradnje autobusnog kolodvora potrošio svega četiri godine i 112 milijuna kuna, dok je na projekt riječkog do sad potrošeno 45 milijuna, a da nije položen ni kamen temeljac, rekao je Ostrogović.


Rijeka je, prema njegovim riječima, postala neugodno mjesto za život, bez perspektive, zahvaljujući Obersnelovoj nesposobnosti.


– Umjesto da se bavi snom o pretvaranju grada u europsku prijestolnicu kulture, trebao bi se baviti poticanjem gospodarstva. Životni problemi građana su zaposlenje i rješavanje stambenog pitanja. Kultura može biti nadogradnja životnog standarda, a ne prioritet gradske vlasti, rekao je Ostrogović.


Član gradskog odbora HDZ-a Marjan Perica upozorio je na kontinuirani pad broja obrtničkih radnji te malih poduzeća u Rijeci, naglasivši kako je od 2007. godine naovamo zatvoreno čak 33 posto, odnosno preko tisuću i sto obrta.


– To su porazni podaci koji govore da u segmentu poduzetništva gradonačelnik nije učinio ništa spomena vrijedno, rekao je Perica.


Novinare je zanimalo zbog čega se na konferenciji za novinare javnosti nije obratio HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Rijeke Kristijan Staničić, na što je Ostrogović odgovorio kako je »kandidat na terenu, gdje iz prve ruke skuplja informacije od građana i priprema kamapanju«. Na pitanje tko će biti na HDZ-ovoj listi za Gradsko vijeće, Ostrogović je odgovorio – naši najbolji ljudi.


>po01<M.GLAVAN