Sporni zakoni

Riječki Filozofski fakultet najesen odgađa početak nastave?

Andrej Petrak

Odgoda početka izvođenja nastave odnosi se samo na nastavni proces, što znači da neće biti odgođeni ispitni rokovi, upisi ni konzultacije.



RIJEKA Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci odgodit će početak izvođenja nastave u sljedećoj akademskoj godini, ako se ne uvaži stav akademske zajednice da prijedlozi paketa zakona o znanstvenoj djelatnosti, o visokom obrazovanju i o sveučilištu nisu spremni za daljnju saborsku proceduru.


Zaključak je to sa sjednice Vijeća Filozofskog fakulteta, a prema riječima dekana prof. dr. Predraga Šustara odgoda početka izvođenja nastave odnosi se samo na nastavni proces, što znači da neće biti odgođeni ispitni rokovi, upisi ni konzultacije.


– Fakultetsko vijeće zaključilo je da odgoda početka nastave, ukoliko do nje ujesen dođe, mora biti izvedena u skladu sa zakonskim propisima. Zaključke je podržala većina članova Fakultetskoga vijeća, nakon dugotrajne i sadržajne rasprave, u kojoj je bilo izneseno više prijedloga, kaže dekan Šustar.




Vijeće Filozofskog fakulteta jučer je usvojilo još dva zaključka, u kojima se ukazuje na izostanak komunikacije Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta, kako s ovom riječkom visokoškolskom ustanovom, tako i većim dijelom akademske zajednice. Vijeće upućuje na to da komunikacija mora biti kvalitetnija, a jasno je izražen i stav da se akademska zajednica mora aktivno uključiti i imenovati svoje predstavnike u izradi novih zakona.


Dekan Šustar napominje kako Filozofski fakultet u ponedjeljak ne ide u štrajk, već će jednodnevni štrajk solidarnosti održati članovi manjinskog sindikata Akademske solidarnosti.


Filozofski fakultet je postao prva sastavnica Sveučilišta u Rijeci koja je najavila odgodu početka nastave u akademskoj godini 2011./2012., kao znak protivljenja zakonskim prijedlozima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.