Lucija i Matea

Riječke maturantice u društvu najboljih: Za njih državna matura nije bila bauk – riješile su ispite 100 posto

Ingrid Šestan Kučić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Maturantica Gimnazije Andrije Mohorovičića Lucija Žužić stopostotni uspjeh postigla je iz informatike i više razine matematike, a njena gimnazijska kolegica Matea Pešut je sto posto riješila ispit iz matematike



Od ukupno 32.045 maturanata koji su ove godine u Hrvatskoj polagali državnu maturu, svega njih jedanaest uspjelo je dva ispita riješiti sa stopostotnom točnošću. Jedna od tih jedanaestero maturanata koji su briljirali na državnoj maturi je i Lucija Žužić, maturantica Gimnazije Andrije Mohorovičića. Stopostotni uspjeh postigla je iz informatike i više razine matematike, a za dlaku joj je, kaže, izmaklo i stopostotno rješenje ispita iz engleskog jezika.


– Imala sam samo jednu grešku u ispitu iz engleskog jezika i malo mi je žao zbog toga. Ne mogu reći da nisam očekivala ovakav rezultat, jer čim sam vidjela rješenja, znala sam da sam dobro riješila ispite. S pripremama za državnu maturu započela sam odmah kad je završila nastava. Uglavnom sam se pripremala prema starim ispitima, a malo više sam se posvetila gradivu koje je najzastupljenije na maturi – priča Lucija. Odlična učenica do sada je sudjelovala i na raznim natjecanjima iz područja informatike, matematike i fizike, a bila je i dio tima njene škole koji je kao jedini hrvatski predstavnik ove godine sudjelovao na Međunarodnom natjecanju FIRST »Robotics Competition« u SAD-u.


– U sklopu priprema za to natjecanje izradili smo robota i tu sam se jako zainteresirala za robotiku. Robotika i općenito informatika jako me zanimaju i nadam se da ću se i na studiju baviti time. Upisala sam računalstvo na Tehničkom fakultetu u Rijeci. To je bila moja želja i moj prvi odabir. Sestra mi studira na tom fakultetu pa mi je dobro poznata klima koja tamo vlada i kakve su prilike za istraživački rad – navodi Lucija.




Uz jedanaestero hrvatskih maturanata koji su briljirali na državnoj maturi još je njih 120 ostvarilo izvrstan rezultat riješivši jedan ispit stopostotno, a jedna od njih je također maturantica Gimnazije Andrije Mohorovičića Matea Pešut. Kao i Lucija, i Matea je sto posto riješila ispit iz matematike i to višu razinu, a to joj, kaže, nije bio nikakav problem jer matematika joj je omiljeni predmet.


– Iz matematike sam uvijek bila odlična. To mi je jedan od najdražih predmeta, a imala sam i odličnog profesora. Za mene je ispit bio lagan i odmah sam znala da sam dobro napisala – priča Matea.


Za buduću studenticu fizike riječkog Sveučilišta nije samo ispit državne mature koji je mnogima zadao glavobolju bio lagan, jer za nju nije bio problem svakodnevno tijekom cijelog srednjoškolskog obrazovanja putovati iz Šmrike u Rijeku, ali i odlaziti na treninge koji su nerijetko bili i dva puta dnevno.


– Treniram odbojku i ne namjeravam odustati od toga ni na fakultetu. Ušli smo u prvu ligu i nema govora o prestanku s treninzima. Kod odabira studija malo sam se dvoumila hoću li studirati matematiku ili fiziku, no onda je odluka pala na fiziku – kaže Matea.


Matea navodi i da se za ispite državne mature nije intenzivno pripremala, ali uz dvije mlađe sestre, koje pohađaju prvi i drugi razred srednje škole, nije ni morala.


– Pomažem im u učenju i dok im objasnim nešto, i ja sama ponovim to gradivo. Tako da se najveći dio mojih priprema odnosio na pomaganje sestrama – zaključuje Matea.


državna matura