Uspjeh STEMI-jevog Hexapoda

Riječka startup uspješnica: Intel zainteresiran za šesteronožnog robota kojim se upravlja putem mobitela

Andrej Petrak

Izlaganje na CES-u bilo je veliki uspjeh, ali prava potvrda tog uspjeha stigla je tek nedavno jer je zahvaljujući sjajno odrađenom poslu STEMI dobio poziv od Intela da predstavi robota u sklopu Intelovog štanda na Maker Faire sajmu u Bay Area, San Francisco



RIJEKA Nakon što se riječka startup uspješnica STEMI zapaženo predstavila na najvećem svjetskom sajmu potrošačke elektronike CES u Las Vegasu, dobili su poziv iz Intela za predstavljanje svog robota pauka Hexapoda, interaktivne platforme za stjecanje STEM znanja i vještina, na Maker Faire sajmu u San Francisco Bay Area.


Hexapod robota pauka najprije je potrebno sastaviti, prateći videoupute, kojim učenici razvijaju strast prema programiranju, elektronici i tehnologiji. Šesteronožnim robotom se upravlja putem mobitela, a ima nekoliko načina kretanja. Na CES-u STEMI se predstavio cijelom svijetu u društvu još 600 drugih startupova, pred više od 150.000 posjetitelja.


– Izlaganje na CES-u bilo je veliki uspjeh, ali prava potvrda tog uspjeha stigla je tek nedavno jer je zahvaljujući sjajno odrađenom poslu STEMI dobio poziv od Intela da predstavi robota u sklopu Intelovog štanda na Maker Faire sajmu u Bay Area, San Francisco. Osim predstavljanja robota na sajmu, u planu je i dogovaranje poslovne suradnje s Intelom, objašnjava Marin Trošelj, CEO i suosnivač STEMI-ja.





Napominje da je činjenica da STEMI ulazi u dogovore oko poslovne suradnje s Intelom i sam poziv za izlaganje na njihovom štandu potvrda da imaju dobar i kvalitetan proizvod.


– Iznimno smo ponosni da nas je tako velika i renomirana tvrtka prepoznala i vjerujemo da će nam to značajno pomoći u daljnjem razvoju poslovanja – dodaje Marin Trošelj.


Maker Faire je najveći sajam inovacija, kreativnosti i inventivnosti posvećen izumiteljima, koji istražuju i stvaraju nove proizvode i nove tehnologije. Iz godine u godinu broji tisuće posjetitelja, a ove godine ih očekuju čak 200.000.


Nakon uspješno odrađene Crowdfunding kampanje i godine dana rada na razvoju proizvoda, krenula je i prodaja STEMI Hexapod robota. Na webu www.stemi.education dostupan je webshop, putem kojeg je moguće naručiti vlastitog STEMI robota po cijeni od 2.460 kuna. Za prednarudžbe do 15. lipnja odobrava se 10 posto popusta. U STEMI-ju su ponosni što su dobar dio proizvodnje uspjeli osigurati u Hrvatskoj. Jedino što ne proizvode jesu servo motori i Arduino kontroler.