Đir po riječkoj placi

Riječka placa nije bogata kao inače, ali nudi za svakoga ponešto

Ivan Volarić



RIJEKA I ovoga četvrtka smo obišli riječku placu koja možda nije tako bogata kao inače, ali će unatoč tome zadovoljiti sve one koji odluče namirnice za ručak potražiti na najvećoj riječkoj tržnici. Štandovi na ribarnici nude inćune po 20 kuna, plavice od 20 kuna na gore, svježe dagnje, koje dolaze u Rijeku svaki četvrtak, po istoj cijeni. Šampinjoni na ulazu u ribarnicu se prodaju po uobičajenih 28 kuna, za ostale vrste gljiva će trebati odvojiti nešto više novaca. Kod pripreme priloga, za primjerice pržene inćune, će trebati biti malo spretniji ukoliko se želi proći ekonomičnije budući da je ponuda blitve i mahuna skromna, samim time i – nešto skuplja nego inače. Opet, tu se može odigrati na provjerenu varijantu – krumpir salatu. Za kilogram krumpira (istarska monaliza ili lički bijeli krumpit) treba izdvojiti četiri do pet kuna. Ponuda pomidora je također skromnija nego proteklih tjedana, ali ih se još uvijek može pronaći po cijeni od šest kuna na gore, mjerica zelene salate ili salatine je uobičajenih deset kuna. Što se voća tiče dominiraju grožđe (od 12 kuna na gore), šljive (od 8 kuna na gore) i šumsko bobičasto voće (od 10 kuna na gore).  


Stavimo li to sve na papir onda je jasno da tročlana obitelj može pripremiti zdrav i kvalitetena obrok za četrdesetak kuna (inćuni 20, krumpir pet, pomidor šest, voće desetak kuna) koliko iznosi jedna prosječna topla marenda s pripadajućim pićem, ali bez deserta.