Počelo je na Platku

Riječanka Lea Jugovac u vrhu svjetskog snowboardanja

Davor Mandić

Zajedno sa svojim kolegicama iz kluba Ri fun, ujedno i hrvatskim reprezentativkama, mogla bi puževim koracima mijenjati svijest o snowboardingu kao sportu



Uspjesi Hrvata u snježnim sportovima uvijek pomalo sliče na priču o jamajkanskoj bob reprezentaciji, onoj koja je dogurala i do sjajnog filma »Cool Runnings«. Možda ipak ne baš tako, jer Hrvati, za razliku od Jamajkanaca, mogu snijeg barem vidjeti uživo, ako se po njemu baš i ne mogu spuštati koliko bi htjeli obzirom na ukupnih nekoliko kilometara ozbiljnih staza. 


   Zato su Kostelići tektonski poremećaj i statistička greška, to je jasno, i nakon njih stvari će ipak doći na svoje mjesto što se tiče Hrvata i profesionalnog skijanja. 


   No zato se ispod žita provlače uspjesi u nekim drugim snježnim sportovima, zasad još i manje medijski atraktivnim nego što je to skijanje. Snowboardanje, na primjer, još se ne može ni napisati kao snoubordanje, a kamo li da bi postojala hrvatska varijanta i s njom povezana svijest o sportu, a ne tek rekreaciji na snijegu za adrenalinske frikove. Ipak, mlada Riječanka Lea Jugovac, zajedno sa svojim kolegicama iz kluba Ri fun, ujedno i hrvatskim reprezentativkama, mogla bi puževim koracima mijenjati svijest o snowboardingu kao sportu. 




   A on to definitivno jest. Tako kaže i FIS, Međunarodna skijaška federacija, na čijoj je ljestvici sada 18-godišnja Lea u sezoni 2011./2012. bila treća u ukupnom poretku u disciplini »big air«, što u prijevodu za laike znači: veliki skok s eventualnim trikom. Kod Lee nema eventualnosti, a njen je najdraži trik »backride 360«, odnosno prilaz skoku straga i okret od 360 stupnjeva. 


  Krenulo na Platku


S Leom smo se našli uoči njenog odlaska u Francusku, gdje će tri ljetna mjeseca provesti u pripremama za nadolazeću natjecateljsku sezonu. Pa dok drugi počinju polako razmišljati o kupaćim gaćicama i opremi za plažu, Lea prebrojava ima li sve potrebno za bordanje na glečeru. A s obzirom na to da 2. mjesto na FIS ljestvici nije samo protokolarna stvar, nego je iznimno važno za kategorizaciju sportaša, otvaranje mogućnosti za stipendiranje i potpisivanje sa sponzorima, Lea po tom pitanju neće imati problema. 



  Iako natjecateljsko snowboardanje iziskuje mnoga odricanja i naporna treniranja, Lea Jugovac nije zapostavila školovanje. Dapače, četvrti razred Prve sušačke gimnazije prošla je s 5.0, a nakon priprema u Francuskoj probat će se upisati na Ekonomski fakultet u Rijeci. Budući da karijera natjecateljskog bordera ne traje dugo, a i od bordanja malo tko može živjeti, Lein je plan probati spojiti znanja koja će steći na fakultetu sa strašću koju ima prema bordanju.        Svi ti borderski trikovi i skokovi prosječnom čovjeku izgledaju teški i zahtjevni. Prosječan čovjek pritom se ne vara; i unatoč fizičkoj i tehničkoj pripremeljenosti, padovi su neminovni. A pad s, primjerice, »big aira« sigurno nije bezazlen, pa ne izostaju ni ozljede. Lea pritom ima sreće da dosad nije ništa lomila, ali dva potresa mozga koja je zaradila sigurno nisu majci najbolje legla.  

  – Jedanput sam slomila i kacigu. Prvi potres mozga doživjela sam u prvom srednje. Kad sam nazvala mamu, naravno da se zabrinula, ali rekla sam joj da je bolje tako nego neki lom, jer će oporavak trajati kraće – kaže kroz smijeh Lea, uživajući punu podršku svojih zabrinutih roditelja.



   A sve je za Leu počelo još u sedmom razredu osnovne škole. Iako je dotad trenirala skijanje, prvi susret s bordom otvorio joj je nove vidike. 


   – Sve je krenulo na Platku, ali brzo sam počela odlaziti i na jednodnevne izlete, pa na više dana zajedno s još nekim curama, pa na zimske praznike… Prvo natjecanje bilo mi je u 8. razredu, a već s prelaskom u srednju školu bila sam na glečeru na ozbiljnijim pripremama – kaže Lea, dodajući da su njeni natjecateljski počeci ujedno i počeci natjecateljskog programa kluba Ri fun. 


   A pripreme za natjecanja su i više nego ozbiljne. Traju cijelu godinu, a ako to nije onih 200-tinjak dana godišnje koji se provedu na snijegu, onda su tu kondicijske i, dakako, gimnastičke pripreme. Jer za aspekt bordanja u kojem se Lea dominantno natječe potrebne su i akrobacijske vještine. Postoje naime dvije osnovne kategorije natjecateljskog bordanja, kako nam objašnjava Lea. U kategoriju freestyle, njoj interesantniju, ulaze svi ti skokovi, trikovi, half-pipeovi (slično kao i u skateboardingu)… dok u drugu, brzinsku kategoriju ulaze uglavnom slalom, veleslalom i kros. Iako ponekad na domaćim natjecanjima odveze i pokoji kros, što je utrka uglavnom četiriju bordera, freestyle joj je zanimljiviji jer tu su »staze« uvijek drugačije i sve je puno dinamičnije. 


   Da stvar bude još malo kompliciranija laicima, Lei je najdraža natjecateljska disciplina »sloapride«, možda i najdinamičnija, budući da se natjecatelji spuštaju stazom prelazeći razne prepreke, pri čemu sami biraju svoj put. Naravno, najteži put donosi najviše bodova, no ocjenjuje se i uspješnost u prelaženju prepreka i glatkoća pokreta.   

Nedostižan san


A nakon priprema u Francuskoj sve bi to trebalo sjesti na svoje mjesto i Lea bi, zajedno sa svojim kolegicama iz kluba i reprezentativkama, trebala biti spremna za nove pobjede. FIS donosi plan natjecanja u lipnju za tekuću sezonu, no Lea već sada zna da su ove pripreme u Francuskoj ujedno i pripreme za Olimpijske igre 2018. godine u Južnoj Koreji. To joj je ujedno i najveći cilj zasad, osim što treba ostvariti još i mnogo dobrih rezultata na europskim i svjetskim kupovima i prvenstvima, kao i na predstojećoj Univerzijadi u talijanskom Trentinu.  

  Dobri rezultati ujedno znače i sigurnost nastupanja, budući da s njima dolaze i stipendije, sponzori, sva ona materijalna priča oko sporta koji se još uvijek bori za afirmaciju. Pogotovo u Hrvatskoj, koja još nema ni snowpark, na čemu ipak radi Hrvatski snowboard savez. Živjeti isključivo od bordanja u svijetu može samo nekoliko ljudi, od kojih je najpoznatiji Shaun White, mladi američki border. No to je nedostižan san za većinu bordera, čiji sportski vijek u ozbiljnom natjecateljskom bordanju traje još i kraće nego u drugim sportovima. Njima ostaje skupljati bodove na natjecanjima, boriti se za stipendije i sponzorske ugovore kojima im se osigurava barem oprema, no prije svega uživanje u sportu koji osim priličnih odricanja donosi i mnoga zanimljiva poznanstva i putovanja diljem svijeta, kako to kaže mlada nada hrvatskog snowbordanja Lea Jugovac.