Festival tehničke kulture

Riječanima populariziraju tehničku kulturu na moderan i zabavan način

Ljiljana Hlača

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Na Gatu izlaže 25 izlagača koji predstavljaju modelarstvo, elektroniku, automatiku, raketno modelarstvo, informatiku, robotiku, radiokomunikaciju i orijentaciju, astronomiju, automodelarstvo, brodomaketarstvo...



RIJEKA – U šatoru na Gatu Karoline Riječke započeo je Festival tehničke kulture. Riječ je o 7. izdanju manifestacije koja nudi mogućnost upoznavanja javnosti s najboljim dostignućima u tehničkoj kulturi. Cilj događaja je jasan – popularizirati tehničku kulturu na moderan i zabavan način.


Otvarajući ovaj događaj pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije Sonja Šišić je rekla da događaji poput ovog nadopunjuju tehničku kulturu, dok je predsjednik Gradskog vijeća Grada Rijeke Andrej Poropat dodao da posebno treba veseliti činjenica da broj djece koja se bave tehničkom kulturom raste, ali da je to ujedno razvojni put Rijeke, u dobu kada suvremene tehnologije igraju sve važniju ulogu u svakodnevnom životu.


Na Gatu izlaže 25 izlagača koji predstavljaju discipline modelarstva, elektronike, automatike, raketnog modelarstva, informatike, robotike, radiokomunikacije i orijentacije, astronomije, automodelarstva, brodomaketarstva, aviomodelarstva, jedriličarskog modelarstva, fotografije, filmskog i videostvaralaštva, učeničkog zadrugarstva, inovatorstva, ronjenja i podvodne fotografije te kajakaštva s fokusom na gradnju čamaca.




Zainteresirani mogu upravljati dronovima, automodelima, jedrilicama i robotima. Tu su i praktične radionice, demonstracije, prezentacije, predavanja i izložbe uz stručne mentore iz cijele Hrvatske i predstavnike sedamnaest nacionalnih saveza.



Pravi hit je bila izrada raznih broševa (u obliku likova iz crtića) od šperploče. Riječ je o radionici koja je spajala modelarstvo i elektroniku, a zanimljivost je bila ta da su se na oči likova lijepile malene svijetleće diodice.


Festival tehničke kulture 2019. organizira Hrvatska zajednica tehničke kulture u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture Rijeka, a pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Grad Rijeka, uz potporu Primorsko-goranske županije. Ulaz je slobodan.