Traži da se Energo proda

Riječanima nametnuta ugradnja kalorimetra za 1.600 kuna. Burić: “Energo krenuo u novu pljačku”

Damir Cupać

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić

Dva milijuna kuna izdvajaju za Ri stan, uhljebničku tvrtku. Toga je dosta i tražimo da se Energo proda, izjavio je Burić



RIJEKA Predsjednik Nezavisne liste Bura Hrvoje Burić prozvao je riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela i direktora Energa Sanjina Kirigina da su krenuli u novu pljačku građana Rijeke zbog toga što nameću ugradnju kalorimetara po cijeni od gotovo 1.600 kuna. Burić je uvjeren da Energo ne vrijedi ni jednu kunu i da bi ga trebalo prodati budući da trenutačno služi samo da bi se direktorima isplaćivale masne plaće.


– Tvrtka Tech projekt oprema izvijestila je korisnike da bi trebalo zamijeniti ekonokal sustave s novim mjerilima toplinske energije. Onim suvlasnicima koji ne budu sudjelovali u financiranju prijete penalizacijom. Takvo ponašanje je nevjerojatno. Energo naplaćuje fiksnu naknadu i ona bi se trebala koristiti za održavanje toplinske mreže. Tako stan od 70 kvadrata plaća tu naknadu u iznosu od 170 kuna mjesečno.


Svima je jasno da je ukupno riječ o velikom novcu koji se ne vraća suvlasnicima, a sada im se još i prijeti. A nitko ne zna tko je i kada donio takvu odluku. Tome treba dodati da je Energo u Amga Adriji napravio gubitak od 20 milijuna kuna. Energo ima kontinuirano loše investicije, preskupu uslugu, posluje s gubitkom i ne želi racionalizirati poslovanje. Dva milijuna kuna izdvajaju za Ri stan, uhljebničku tvrtku. Toga je dosta i tražimo da se Energo proda, izjavio je Burić.




On je postavio pitanje gradonačelniku Obersnelu je li točno da je bez Gradskoga vijeća podigao kredit od 20 milijuna kuna da bi platio dug HEP-u i je li točno da je podigao kredit od 7,5 milijuna kuna te proslijedio sredstva Energu za gradnju benzinske stanice.


– Imamo pravo znati jesu li te informacije točne ako smo transparentan grad, zaključio je Burić.